Autósok figyelem! Így változhat a KRESZ!

Kelt: 2014.04.27 Kovács Gergely

Autósok figyelem! Így változhat a KRESZ! 2014-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján az EU normákat követő változások jöhetnek.

Új rendelkezésekkel egészülhet ki a KRESZ a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján.  Az új szabályokból válogattunk most párat össze.

Vészvillogó a baleset megelőzéshez!
A gyorsforgalmi utakon torlódáshoz érkező autósok a ráfutásos balesetek elkerülése érdekében az irányjelzők kötelező működtetésével figyelmeztethetik lassításukra a körülöttük haladókat. A forgalomirányító lámpák piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon számláló mutathatja a váltásig hátralévő időt. A tervezett módosításokkal egységes formában jelenítheti meg a jogszabály a közúti jelzéseket.

Balesetveszélyes helyzetet okoz, ha az autós az autópályán vagy autóúton kialakuló torlódás miatt fékezésre kényszerül. A jelentős sebességcsökkentést a jövőben a jármű mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével rendelheti kötelezően jelezni a KRESZ a megállásig vagy a lassítás megszüntetéséig. A bevált gyakorlathoz igazodó előírás bevezetésével kevesebb lehet az ütközés a gyorsforgalmi utakon - írja a kormányzati portál.

Visszaszámláló lámpák jöhetnek!

Az előírások közt a forgalmat irányító készülékek piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon csökkenő számsor mutassa meg a hátralévő időt.

Cikk ajánlónk után folytatdik a cikk!
BBC Top Gear Live az Arénában!
A világ legnagyobb autós színházi showja 2014. július 1-én Budapesten! Részletek itt!


 
Új egységes táblák a tananyagban és az utakon is!
A KRESZ a megalkotása óta eltelt közel negyven évben több mint harminc alkalommal változott. A hatályos jogszabályban ezért tucatnyi különböző stílusú közúti jelzés található. Az akár 1975-ben rajzolt jelzésképeket egységes szemléletben kiszerkesztett táblák válthatják fel.

Menetjelző lámpa a motorokon!
A műszaki előírások után a KRESZ is megnyitja a nappali menetjelző lámpa szabályszerű használatának lehetőségét a motorkerékpárosok előtt. Az 5-6 cm átmérőjű pozíciófény nem vakít, de távolról is jól látható, és csak kismértékben terheli a jármű elektronikai rendszereit.

A kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetésre közzétett rendelettervezetben foglaltak végleges elfogadásáról várhatóan egy-két hónapon belül döntés születik. Az új előírások a kihirdetést követő napon lépnek majd hatályba. A teljes közlemeny a kormany.hu oldalon olvasható.INGYENES KRESZ tudás frissítő oldal indult! Tedd próbára magad!
A statisztikák alapján ugyancsak nyomon követhető, hogy az évek során a sofőrök által korábban megszerzett KRESZ tudás megkopik. Ezért indult egy Kresz tudás frissítő oldal is. Erről a cikk alatti kapcsolódó híreinkben olvashat és tesztelheti is magát.

Oszd meg barátaiddal is a cikket! És csatlakozz hozzánk a facebookon is!

 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Kék villamos Budapesten! Tudd meg miért kapott új színt!
Kék villamos volt látható a Margit hídi villamosvégállomáson. Kiderült, hogy miért is kapott új színt a villamos.
10 érdekes múzeum Magyarországon!
Vicces, érdekes, különleges múzeumok listáját gyűjtöttük most egybe. 10 múzeum, ami tényleg nem a szokásos élményt nyújtja.
Demjén Ferenc, Edda, Neoton, R-GO, By The Way, Bereczki Zoltán Agárdon!
A Tankcsapda, Janicsák Veca, Radics Gigi, Vastag Csaba, a Mobilmánia, a Lord, az Ismerős Arcok, az Irigy hónaljmirigy és még számtalan zenekar és énekes lép fel 2014-ben Agárdon az Agárdi szabadtéri színpadon az Agárdi PopStrand részeként. ...
IV. BUDAVÁRI SÖRFESZTIVÁL 2014 - Jegyek itt!
3 telt házas, sikeres év után negyedszerre is megrendezésre kerül az ország legnagyobb sörfesztiválja a lenyűgöző Budai Várban! Boney M , Caramel és Majka koncert is várja a nézőket.
Ingyenes KRESZ tudás frissítő honlap indul! Jelentkezz!
Emelett egy ingyenes állami e-learning KRESZ képzés indul 2014-ben a diákoknak. 50.000-en ingyen elméleti KRESZ-tanfolyamra.
Koncertek és rendezvények a 2019/2020-es évadban Budapesten a Papp László Sportarénában! Jegyek itt!
Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli, The Piano Guys, Rhoda Scott, Koncz Zsuzsa, Magna Cum Laude, Nicky Minaj ésszámos más sztár koncertezik Budapesten és számtalan kiállítás, show, találkozó várja a közönséget az Arénában 2019-ben!
INGYEN utazhatnak a gyerekek a Gyermekvasúton 2 napig!
Megéri télen is felkeresni a budapesti kisvasutat. Különleges akcióval készülnek ugyanis február utolsó hétvégéjén.
Ingyenes színházjegy és cirkuszjegy is lesz a Lázár Ervin programban!
A kultúrstratégiai célhoz kapcsolódóan a kormány létrehozza a Lázár Ervin programot, amely szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az ...

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK