Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni -Jegyek itt!

Kelt: 2019.05.08 Kovács Gergely

Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni -Jegyek itt! Budapesten a Leonardo da Vinci kiállítás. Az interaktív kiállításon VR szemüveg, makettek és a 23 leghíresebb festményének reprodukciója is várja az érdeklődőket.

A „Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” című interaktív kiállítás 2019-ben, a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján érkezett Budapestre. Engedd, hogy Leonardo művészete magával ragadjon.

Világkörüli turnéja és többszázezer látogatója után március 8-án Nőnapon Magyarországra érkezett a XV. századi zseni több festményének reprodukciója, valamint közel 60 műszaki találmányának interaktív és kipróbálható makettje. A budapesti Élményüzem 1000m2-én levő kiállítás 2019. március 16-tól szeptember elejéig tehát nem csak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardot, hanem egy saját idejét többszáz évvel megelőző, ezerarcú tudósként és legendaként. Leonardot sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek végtelen kíváncsisága felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Nem egy szokásos kiállításról van szó: lehet fotózni és videózni a festmények és a találmányok között. Szuper kikapcsolódás és egyben ismeretanyag bővítés is a reneszánsz korról és Leonardo da Vinci munkásságáról minden korosztálynak.

Az utolsó vacsora című festményének látogatásához ma is hónapokkal korábban kell az időpontot lefoglalni. Övé az utókor által leginkább feldolgozott és ismert portréja cím is, ezt a párizsi Louvre-ban található Mona Lisa című festményével érte el.

A kiállításon a művészetkedvelők Leonardo 23 leghíresebb festményének reprodukcióját egyszerre, együtt csodálhatják meg.A művész nem csupán a festészet vagy a szobrászat iránt érdeklődött: Leonardotól nem állt távol az anatómia, a fizika, az építészet és a zene, ráadásul háborúellenes látásmódjának merőben ellentmondva számos hadi gépezetet is tervezett híres pártfogói, a Medici család, a Sforza herceg és a Borgiák számára. A “Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” című kiállításon több tucat fából épült találmánnyal is találkozhat a látogató, melyeket 4 témaköré csoportosítják: hidraulika, mechanika, háborús szerkezetek és repülés. Ezeket egy mai olasz tudóscsoport Da Vinci eredeti rajzai alapján állította össze olyan anyagokból, amik Leonardo idejében is elérhetők voltak. Nagy részüket megérinthetik és ki is próbálhatják a látogatók számítógépes szimulációkkal.

Leonardo híres, az emberi test arányait bemutató rajza, a Vitruvius-tanulmány, itt egy belerajzolt ötágú csillaggal

Jegyzeteit tükörírással írta, amelyeket így csak tükörből lehet elolvasni. Azóta a bal kezes tükörírást „Leonardo-kézírásnak” hívják. Sőt a legenda szerint képes volt az egyik kezével írni, a másikkal pedig rajzolni egy időben. A kiállításon kipróbálható a tükörírás, hogy mennyire vagyunk mesterei mi is a titkosírásnak.

Különleges eseményt is rendeznek a kiállítás területére: az általános iskolások körében méltán népszerű ottalvós élménytanulási sorozat, a Da Vinci pizsmaparti helyszíne lesz a kiállítás, a tervek szerint a zárásig több alkalommal is. Az első április 18-i alkalom teltházzal zárult a következő családi pizsamaparti május 17-én lesz. Nyáron pedig napközis táborokat szerveznek a kiállítás területén múzeumpedagógusok részvételével szintén a Da Vinci Kids tévével együttműködésben, izgalmas tematikával. A kiállítás családi feladatlapja érdekes kvíz kérdésekkel Leonardo da Vinci életéről szintén a kiállítás ismereteinek elmélyítését és a gyerekek élménytanulását segíti.Interaktív a kiállítás a találmányokat számítógépes szimulációval kipróbálhatják a látogatók és VR szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetünk. Miután megnéztük VR szemüveg segítségével a Mona Lisa festményt, utána a helyszínen hétköznap 13:00-tól, hétvégén pedig egész nap kipróbálhatják Leonardo festési technikáit a résztvevők és elkészíthetik saját Mona Lisájukat. Ajándékként hazavihető az elkészült műalkotás.Az audio guide pedig bemutatja, hogy a többszáz évvel ezelőtti találmányok mely mai mindennapi használati tárgyunk alapjául szolgáltak. Ingyenes múzeumpedagógia előadásokkal is készülnek Da Vinci kódkereséssel és Én, Leonardo utazással, ahol fény derül majd sikerének titkaira.

A kiállítás a korábbi helyein 23 országban volt jelen, és tömegeket vonzott, a magyarországi szervezők is 100,000 látogatót várnak a tárlat 6 hónapja alatt.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA!

Cím:
Central Passage, 1061 Budapest, Király u. 8-10.

NYITVATARTÁS:

A kiállítás minden nap 09:00 – 20:00 között látogatható, sőt május 1-én is nyitva lesznek!JÁTÉK!
A játék nyertesei:
m_martinaa, Jóni Nikoletta és Köteles Dóra

 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Minimax Gyerekhajó 2019 - Budapesten és a Balatonon is közlekedik! Jegyek itt!
Budapest mellett Siófok, Balatonfüred és Badacsony hajóállomásáról is indul Minimax Gyerekhajó. A 2019-as menetrend és minden, amit tudni lehet. Ne hagyd ki!
Megújult dallistával vár 2019-ben a Margitszigeti Zenélő Szökőkút! Dallista itt!
2019-ben is várja a látogatókat a pár éve felújított kút a Margit-szigeten, ráadásul a dallista is igen változatos lesz majd. A zenélő kút látványos fényjátékkal és vízfüggöny vetítéssel is elkápráztatja majd az érdeklődőket. A ...
Ezek lesznek 2019-ben a legjobb showk és koncertek!
Filmzenei koncert, opera csillagok, illuzionisták, Terence Hill, Ed Sheeran és az ország legnagyobb cirkuszi showja is várja a közönséget 2019-ben!
A 15 éves Rómeó és Júlia musical az Arénában! Jegyvásárlás itt!
A 15 éves Rómeó és Júlia musical KERO rendezésében a Papp László Budapest Sportaréna színpadán lesz látható. A megújult szereposztás is sok izgalmat ígér.
Varázslatos John Williams - Harry Potter filmzene koncert a Zeneakadémián - Jegyek itt!
A Varázslatos John Williams koncerten ezúttal John Williams: Harry Potter-szvitje lesz műsoron 2019. szeptember 29-én a Zeneakadémián Budapesten a Budafoki Dohnányi Zenekar torlmácsolásában. Jegyek itt!
Rúzsa Magdi koncert 2020-ban Budapesten a Sportarénában - Jegyek itt!
Rúzsa Magdi koncert 2020. február 22-én Budapesten a Sportarénában. Jegyvásárlás itt!
Volt egyszer egy IFIPARK 2019-es koncertek - Jegyek és fellépők itt!
A Volt egyszer egy IFIPARK 2019-es koncertsorozat keretein belül idén Kovács KAti, Ősbikini, Piramis és Ivan and a PArazol koncert is lesz. Jegyek itt!
Killer Queen - Queen show 2019-ben Budapest, Veszprém, Győr, Debrecen, Szombathely, Miskolc, Gödöllő
A Killer Queen - Queen show from London koncertshow egyenesen Londonból érkezik Magyarországra és Budapest, Veszprém, Debrecen, Miskolc, Gödöllő, Keszthely, Győr és Szombathely közönségét biztosan elkápráztatja majd.

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK