Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Csillagséta a nemzeti parkokban! Részletes program itt!

2014.05.17 Kovács Gergely

Csillagséta a nemzeti parkokban! Részletes program itt!

Ablakot nyitunk a végtelen világegyetem felé alcímmel csillagsétákat szerveznek a magyarországi nemzeti parkok. Az éjszakai programok 2014. május 24-én lesznek.

Távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a hazai nemzeti parkok 2014. május 24-én, az Európai Nemzeti Parkok Napján. Szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot tanulmányozhatják majd mindazok, akik részt vesznek a tizenkét tematikus túra valamelyikén.

Fotó: Ladányi Tamás

A csillagséták programsorozat bepillantást enged a nemzeti parkok éjszakai világába. Egy éjszakai túra már önmagában is különleges élmény, hiszen ilyenkor az emberi érzékelés is más, a látás és a hallás kiélesedik, egészen más arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a nemzeti parki „csillagséták” kirándulói. A szakképzett túravezetők irányításával zajló túrákon maradandó élményekben részesülhet minden résztvevő.

Zavaró, városi fényektől távol eső programokat kínál ezen az éjszakán az ország összes nemzeti parkja: a csillagles mindenhol része a kínálatnak, ez egészül ki változatos elemekkel. Több helyen – köztük a két hazai csillagoségbolt-park egyikében, a Zselici Tájvédelmi Körzetben vagy a Hortobágyi Nemzeti Parkban – a kontinensen is egyedülálló látványban lehet része azoknak, akik vállalkoznak az éjjeli kirándulások valamelyikére.

A túrákra május 24-én, az Európai Nemzeti Parkok Napján kerül sor. Ezen a nemzetközi jeles napon arra emlékezünk, hogy 1909-ben Svédországban ezen a napon alapították az első kilenc európai nemzeti parkot.

Az idén az enyhe tél miatt több a kullancs! Ha a szabadba látogat, készüljön fel Ön is. Tanácsok, tippek az ÁNTSZ közleményében! Részletek és videó itt!

A tematikus nap része a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által koordinált Vidékjáró programsorozatnak.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban például kisvasutazással és madármegfigyeléssel egybekötött csillagászati bemutatót tartanak, Lesz lehetőség arra is, hogy a Tisza egyik holtágán csónakból figyeljük az eget.

A rendezvény előtti estén, azaz 2014. május 23-án egyébként egy látványos csillaghullásra lehet számítani, így érdemes előző este is figyelni az eget. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

A Csillagséták részletes programját tartalmazó listát itt lehet letölteni.

Ezen a hétvégén még számtalan program várja a családokat. A Gyereknapi programokról a cikk alatti kapcsolódó hírekben olvashat bővebben.

Ha nem akarsz lemaradni a jó programokról, akkor csatlakozz a Programajánló oldalhoz!

• Gyereknap
• Gyermeknapi programok, ajándékok és ötletek 2014-ben!
• 10 érdekes múzeum Magyarországon!Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2021