Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Héttorony táncelőadás 2023-ban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon - Jegyek itt!

2023.05.23 kovacsad

Héttorony táncelőadás 2023-ban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon - Jegyek itt!

A Duna Művészegyüttes Héttorony című előadása 2023. augusztus 12.-én az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Jegyek itt!

„...a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kinálgatni. Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szöllőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett, iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket….” – írta a magyar művészettörténet és mitológia úttörője, Ipolyi Arnold.

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai ölelésében. E kincsek között találjuk Makovecz Imre életművét is.

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, amely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. A pavilon zenéjét Kiss Ferenc szerezte. A mintegy 20 perces zenei anyag a magyar világzenei élet kiemelkedő alkotása. Ebből született meg a későbbiekben a Héttorony hangjai című album.

A Nemzeti Táncszínház és a Duna Művészegyüttes különleges táncelőadása Kiss Ferenc zenéjére, az Etnofon zenekar kíséretével kíván emléket állítani Makovecz Imre szellemi hagyatékának.

A Duna Művészegyüttes Héttorony című előadása 2023. augusztus 12.-én az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Jegyárak és jegyvásárlás itt!

(tervezett esőnap: 2023. augusztus 13.)

Az est rendezője Juhász Zsolt, Harangozó Gyula-díjas koreográfus
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024