Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

INGYENES a Museum Of World Athletics (MOWA) kiállítás az Etele Plázában!

2023.04.15 MTI

INGYENES a Museum Of World Athletics (MOWA) kiállítás az Etele Plázában!

Az érdeklődőket üdvözlőajándékkal és nyereményjátékokkal várják. Relikviákon 40 év vb-története az Etele Plázában. A Budapest legújabb bevásárlóközpontjában található hatalmas, 600 négyzetméteres területen ingyenesen látogatható kiállítás.

Az augusztus 19. és 27. közötti budapesti atlétikai világbajnokság egyik kiemelt felvezető eseményeként pénteken megnyílt az Etele Plázában a Museum Of World Athletics (MOWA) kiállítás, amely a világ valaha volt legnagyobb és leggazdagabb atlétikai tárlataként interaktív utazáson mutatja be az sportági vb-k 1983 óta íródó, 40 éves történetét, és a vb utolsó napjáig várja az érdeklődőket.

A tárlatot Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) vezérigazgatója és Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokság lebonyolításáért felelős Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója nyitotta meg hivatalosan öt magyar szabadtéri atlétikai világbajnoki érmes, Márton Anita, Baji Balázs, Halász Bence, Németh Zsolt és Pars Krisztián társaságában. A kiállítást nemzetközi sportlegendák relikviái, trófeái és személyes adományai mellett a magyar atlétika hőseinek személyes, korábban sosem látott tárgyai gazdagítják.

"A MOWA kiállítás megnyitása fontos mérföldkő a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság felé vezető úton, amely a legnagyobb sportesemény a magyar sporttörténelemben, és idén a legnagyobb az egész világon" - nyilatkozta a WA vezérigazgatója, a 110 méteres gátfutás 1987-es világbajnoki ezüstérmese.
 "A mai nap különösen izgalmas számunkra, hiszen a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság ezzel a megnyitóval hivatalosan is belépett Magyarországra. Bár magáig a vb-ig még négy hónap van hátra, a MOWA kiállításon a látogatók ízelítőt kaphatnak az atlétika csodálatos világából" - mondta Németh Balázs, és hozzátette, a tárlat tökéletes helyszín arra, hogy a rajongók és az atlétikában járatlanok is bepillantást nyerjenek a sportok királynőjének csúcseseményébe, a világbajnokságba.

"Kicsit olyan, mintha a budapesti vb-t és annak szuperhőseit néznénk, akik arra inspirálnak minket, hogy sportoljunk és éljünk egészségesebben. Jó lenne, ha a 2023-as vb is egy díszes fejezetet kapna a sportág történetében. Ezért dolgozunk, ezért próbáljuk megmozgatni az országot, ezért fogunk fát ültetni és ezért találtunk ki sok különleges programot" - jelentette ki Németh Balázs.

A megnyitón résztvevő öt vb-érmes magyar atléta versenyzői karrierjének emléktárgyait adta kölcsön a kiállítás idejére. Relikviáik a kiállításnak a magyar atlétika történetét bemutató részében láthatók. Cserébe mind az öten egy kilenckarátos arany kitűzőt kaptak Jon Ridgeontól, mert ilyet minden olyan sportoló kapott, aki személyes tárggyal járult hozzá a kiállítás létrejöttéhez.

"Számunkra mindenképp felejthetetlen lesz a vb, mert most először versenyezhetünk saját családtagjaink és barátaink előtt" - mondta az eseményen Márton Anita.
   
A ceremónia során Iglói Mihály kiemelkedő edzői pályafutását is megünnepelték. Jon Ridgeon ugyanis bejelentette, hogy a nemzetközi szövetség Örökség Plakettjét a Heritage Legend posztumusz kategóriában Iglói kapta, aki számos világcsúcstartó és olimpiai érmes atléta edzője volt, így Iharos Sándoré, Rózsavölgyi Istváné, Tábori Lászlóé, Bob Schulé és Jim Beattyé. Az emlékplakettet Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke vette át a WA vezérigazgatójától.

A Budapest legújabb bevásárlóközpontjában található hatalmas, 600 négyzetméteres területen ingyenesen látogatható kiállítás augusztus 27-ig mindennap 10 órától 20 óráig tart nyitva. Az érdeklődőket üdvözlőajándékkal és nyereményjátékokkal várják az Etele Plaza 3. emeletén.
Fotó: MTI/Mónus Márton

További INGYENES és érdekes hírek:

• Atlétikai Világbajnokság Budapest 2023 - Jegyek az Atlétikai VB-re itt!
• INGYEN megnézhető Azahriah Aréna koncertje! Részletek itt!
• INGYENES mókuspark nyílt Budapesten! Itt a címe!
• Ez a TOP 25 legjobb előadás és koncert ami 2023-ban Magyarországon látható lesz!
• Mága Zoltán Budapesti Újévi koncertje 2024-ben Budapesten az Arénában - ...
• ValMar koncert turné 2023 - Jegyek és helyszínek itt!
• Pretty Woman / Micsoda nő! musical Madách Színházban! Jegyek és ...
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2023