Interjú Sáfrány Emesével és Tóth Ádámmal az Édes Anna musicalről!

Kelt: 2015.12.03 kovacsad

Interjú Sáfrány Emesével és Tóth Ádámmal az Édes Anna musicalről! 2015 őszén debütált a Millenárison a Kosztolányi mű alapján készült Édes Anna musical. Az előadás kapcsán a musical egyik szereplőjével Sáfrány Emesével és a musical producerével Tóth Ádámmal beszélgettünk!

2015 őszén debütált a Millenárison a Kosztolányi mű alapján készült Édes Anna musical. Az előadás kapcsán a musical egyik szereplőjével Sáfrány Emesével és a musical producerével és a Show Színház igazgatójával Tóth Ádámmal beszélgettünk!

Hogyan jött az ötlet, hogy az Édes Annából készíts musicalt?

Ádám:Nagyon régi kedvencem Kosztolányi szinte minden munkája. Az Édes Anna még ezek közül is kiemelkedően remek alkotás, s én valahogy mindig “hallottam” benne a zenét. Nem kifejezetten hagymányos musical az, amit alkottunk, inkább egy dráma, amelyet zenébe öltöztettünk.

Hogy jött a felkérés az Édes Anna musicalhez?

Emese: Nekem már gyermekkori álmom volt hogy színésznő legyek. Kicsi koromban a szüleimmel sokat jártam a Pécsi Nemzeti Színházba és már akkor is arra vágytam, hogy egyszer én is a színpadon állhassak. Amikor haza mentem mindig  énekelgettem azokat, amikre emlékeztem. A felkérés úgy jött, hogy Tóth Ádám megkeresett, majd néhány találkozó után úgy döntöttünk, hogy belekezdünk a közös munkába.

Volt már bármilyen színpadi tapasztalatod?

Emese: Gyerekkoromban színjátszókörbe jártam, de ez nagyon minimális tapasztalatot adott, viszont a színpadi mozgásban volt nagyobb tapasztalatom, hiszen táncot tanultam és tanítottam is, de mindig szerettem szerepelni is.


Amikor megkaptad a szerepet volt már valamilyen zenei előképzettséged?

Emese:A darab előtt nem tanultam zenét, de mindig éreztem, hogy ez vonz és el is mentem Polyák Valéria énektanárhoz, aki a mai napig az énektanárom és sokat tanultam tőle, sőt belekezdtem a zongoratanulásba is.

Akkor most már kotta olvasást és egyéb zenei alapot is tanulsz?

Emese: Igen, ezt a darab miatt is fontosnak tartottam, hogy magabiztosan állhassak ki a színpadra és ha nem is szólóban de kórusban ott állhassak én is. Ezt követően jött meg a kedvem ahhoz, hogy hangszeren is el kezdjek tanulni és így az alapokat is pontosabban elsajátíthatom.

A légtáncos és táncos múltad mennyire volt segítségedre a darabban?

Emese:Nagy előny volt, hiszen nem zavartak a fények és a szereplés, illetve a közönség. Így a színpadra lépés csak egy pozitív izgalom volt mintsem félelem, így úgy gondolom segített.Koreográfusként nem akarod kipróbálni magad?

Emese: Már amikor a Táncművészetire jártam is tudtam ,hogy nem nagy táncos vagy koreográfus szeretnék lenni, hanem inkább tanár. Így egy ideig tanítottam is táncot, sőt jelenleg légtáncot tanítok, de sokkal fontosabbnak tartom, hogy a tanítványokból hozzam ki a legtöbb kreativitást.

Milyen musicaleket láttál eddig?

Emese: Rengeteg musicalt láttam, hiszen édesanyám is nagy színházba járó. Több előadás is van amit már többször is láttam, például az Operaház Fantomját négyszer láttam de a Mágnás Miskát is már kétszer megnéztem, mert nagyon tetszett.


Melyik a kedvenc musicaled?

Emese: Dés László musicalje a Valahol Európában musical.

Melyik musical főszerepét játszanád el a legszívesebben?

Emese: Nincs álomszerepem. Minden olyan szerep érdekel, amiben van kihívás. A nagyon ártatlan karakterektől egészen a gonosz karakterekig minden érdekes lenne. Mivel szeretek szerepelni az én karakteremhez az operett közelebb állna, hiszen ott sokkal jobban kell kifele játszani és jobban meg kell ragadni a közönséget, de az énekemen még van mit csiszolni, hogy egy nagyobb szerepig eljussak.Kaptál az Édes Anna bemutatója óta újabb felkérést?

Emese: Igen, vannak közös tervek Ádámmal az Édes Anna producerével.

Készülsz új musicallel? Mikor és mivel?

Ádám: Tudod, hogy mindig készülök. Van egy pár tervem, egyik-másik ugyanolyan irreálisan bátor, mint amilyenekbe általában bele is szoktam vágni. Valószínüleg igy lesz ez most is. Megígérem, hogy nektek szólok először, ha már publikusak a tervek. Egyelőre az Édes Anna a fő csapásirány, nagyon sok munka van vele, annak ellenére, hogy igazi szupercsapat segíti a Budapesti Showszínház és az én munkámat.

Milyen kritikát kaptál és kik a legfőbb kritikusaid?

Emese: Pozitív kritikákat kaptam, de nagyon fontos volt a párom véleménye, hiszen ő elég kritikus és nagyon érdekelt Puskás Peti véleménye is, hiszen ő volt az aki megadta az utolsó lökést ahhoz, hogy elinduljak ezen az úton és bíztatott, hogy vállaljam el az Édes Anna musicalt. Az előadás után ő is pozitív dolgokat mondott. Korábban ő általa nyerhettem betekintést a színház világába is, hiszen több színházi próbájára elkísértem és nagyon tetszett az amit ott láttam.

Ádám: Változóakat. Alapvetően rossz kritikát, meglepő módon nem. Mindenki talált benne valamit, amit nem értett igazán, vagy másképp magyarázta volna el. Ez egy hihetetlenül összetett történet, oda kell figyelni minden apró mozzanatra. S aki lemarad…az kimarad a sodrásból. Sokan meglepődtek az ötleteinken, dehát nem is ígértünk mást: ez most nem az a musical, amelyikből minden hónapban látható egy más-más címmel. Újat akartunk, s ez most tényleg új lett. Ezt meg kell szokni, meg kell szeretni, rá kell érezni. Sokaknak elsőre sikerült is. Premier utáni 10 percen át tartó tapsvihar pedig fontosabb volt  minden kritikánál.Változtattál bármin is a visszajelzések alapján?

Ádám: Igen, talán Hozsó fülbevalóját el fogjuk takarni, elvégre bírót játszik a 20-as évek elejéből…:) De természetesen lesz pár változtatás, nekünk a premier volt a főpróba, így igazából ott derült ki, milyen poénok hogyan érvényesültek, melyik jelenet erős vagy kicsit langyosabb…Ezeket most átdolgozzuk, hogy sokkal komplexebbek legyünk.

Változni fog a szereposztás?

Ádám: Most, december 9-én lesz egy kényszer-válltoztatás, az egyik “cselédlányunk” forgat külföldön, őt beugrós kolléga helyettesíti majd. De egyébként nem szeretnénk változtatni, profi társulat alakult az Édes Anna mögé. Kettőzések várhatóak az országos turné miatt és alatt, ott a nagy előadászám miatt.

Kik segítettek a legtöbbet a szerepedben való felkészülésben?

Emese: Nehéz kiemelni egy-egy embert, de mindenképpen megemlíteném az énektanáromat és a beszédtanáromat.

Van példaképed?

Emese:Inkább úgy mondanám, hogy vannak emberek és színészek akikre mint ember is felnézek, de nem szoktam magam elé példaképeket tenni, hanem megpróbálom magamat elképzelni egy-egy szituációban és az lebeg előttem mint cél.


A színészi vagy az énekesi rész volt nagyobb kihívás?

Emese: Mind a kettőben volt kihívás, de az ének könnyebb volt, hiszen ott többen énekeltünk együtt, ami támaszt is nyújtott, ha netán hibáztam az ének közben. A prózai résztől viszont jobban féltem, hiszen teljesen új volt, hogy szöveget tanultam és ezt színpadon kellett elmondani.

A nagy média érdeklődésre való tekintettel nem gondoltatok arra, hogy Aleska saját dalt is kapjon?

Ádám: Bár a bulvár média valóban erőteljesen figyelemmel követi Emese nálunk alakuló karrierjét, a darabon nem kívánunk ezért változtatni. Ő az egyik szereplőnk, aki pontosan ugyanolyan bánásmódban részesül a produkcióban, mint bármelyik másik kollégánk.

Mik a távlati célok?

Emese: Én nagyon örülnék, ha több darabban és karakterben is kipróbálhatnám magamat, legyen szó énekes vagy prózai produkcióról. Szeretnék a színház világában maradni és bízom benne, hogy a színház világa is befogad engem. Most azonban inkább az Édes Annára fókuszálnék, hiszen december 9-én a Belvárosi Színházban lesz látható újra az Édes Anna. Jegyek itt!

Ádám:
Szeretnénk végig csinálni egy közel 50 állomásos országjáró turnét. Ezen dolgozik a kis csapatom, s úgy tűnik február végén el is tudunk indulni. Előtte még játszunk egy párat Budapesten, de lesz előadás New Yorkban is. Művészi szempontból egy kis elismerés a cél, ez lehetne akár közeli is. Nem könnyű magánszínházként megfelelni az igényeknek, elvásároknak, most mindent elkövettünk azért, hogy okot adjunk rá.

Hol lesz látható még a darab?

Ádám: Egyelőre a Belvárosi Színházban játszunk. 2016. januárban 20-án és 21-én, február elején New Yorkba megyünk, a végén pedig indul a turné. Most, december 9-én lesz az első Belvárosi színházi előadás, nagyon készülünk rá, remek színház, remek közönséggel.

Mit lehet tudni az amerikai bemutatóról?

Ádám: Túl sok mindent nem, mert még mi sem tudunk róla sokat. A Millenárison lezajlott premierünk után kaptuk a felkérést, állítólag a produkciónk bőven megállja a helyét amerikában is. Elmegyünk, kipróbáljuk, hogy így van-e?

 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Aleska - De hova tűnt Emese? - Vásárlás, videó és játék itt!
10 férfi, 10 fejezet a fő irányvonala Aleska Dimond első könyvének. Aleska könyve olykor pikáns, olykor vicces és tabuk nélkül ír az élete eddigi szakaszairól.
Szindbád és Anna hercegnő a jégen! Jegyek a jégmusicalre!
A Filmgyárban 2015 decemberétől a Szinbád és Anna hercegnő jégmusical. Az orosz jégtáncosok Budapesten az Origo Filmstúdióban várják a nézőket.
Grease musical Budapesten a Magyar Színházban - Jegyek itt!
A nagysikerű budapesti SYMA Csarnokban tartott bemutatót követően országos turnéra indult a Grease musical. A budapesti premier követően a nagy érdeklődésre való tekintettel Budapesten ismét látható lesz a Pesti Magyar Színházban.
Édes Anna musical a Belvárosi Színházban! Jegyek itt!
Aleska Diamond azaz Sáfrány Emese is szerepet kapott az Édes Anna musicalben. Az előadásra már árulják a jegyeket. Aleska mellett Buch Tibor, a Hot Men Dance tánccsoport, Nédó Olga világhírű hegedűművész és a Kozmixos Hozsó is szerepel a darabban.
Evita a Margitszigeten - Jegyek itt!
A Szabad Tér Színház rendezésében 2017. augusztus 11 és 13-ánismét látható lesz az Evita musical a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Egyházi Géza, Radnay Csilla és Sándor Péter főszereplésével.
Vangelis filmzenei koncert Debrecenben - Jegyek itt!
A Vangelis szimfonikus filmzenei koncerten Debrecenben 2021. június 14-én a Kölcsey Központban a legismertebb filmzenéit hallhatjuk majd nagyzenekari kísérettel. Jegyek itt!
INGYEN látható a Katona József Színház előadása az ONLINE fesztiválon!
Székely Kriszta rendezésében Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka, Fekete Ernő, Kocsis Gergely és Keresztes Tamás főszereplésével lesz látható az előadás.
INGYEN lesz látható az Operettszínház előadása!
INGYEN lesz látható az Operettszínház előadása!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK