Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Különleges életrajzi könyv Bicsérdy Béla életmódreformerről

2023.02.22 Kovács Gergely

Különleges életrajzi könyv Bicsérdy Béla életmódreformerről

Bicsérdy Béla a 20. századi magyar társadalomtörténet egyik legkülönlegesebb, valamint legmisztikusabb alakja. A többek között vegetáriánus nyerskosztot és a rendszeres böjtölést is népszerűsítő izomkolosszus a húszas évek leghíresebb közéleti személyiségei közé tartozott a Kárpát-medencében.

Napjainkban már csak nagyon kevesen akadnak, akik hallottak a még három-négy évtizeddel ezelőtt is széles körben ismert életmódreformerről. Ennek tükrében a róla szóló könyv abszolút hiánypótló. Nem a klasszikus értelemben vett, tudományos igénnyel megírt száraz biográfia, hanem sokkal inkább egy olvasmányos, lebilincselő és gondolatébresztő, modern „életrajzi-motivációs" 

Ki volt Bicsérdy Béla?

Röviden és velősen: a valaha élt legismertebb magyar életmódapostol. Egy olyan korban élt, melyben kizárólag a nyomtatott sajtó számított a legfőbb hírforrásnak, ennek ellenére mindössze pár év leforgása alatt olyan hírnévre tett szert, ami rajta kívül senkinek sem sikerült. Saját közlése szerint csak 1928-ig több ezer újságcikk jelent meg róla és az általa hirdetett eszméről. Prófétai tevékenységéről azonban nemcsak a magyar nyelvű lapok számoltak be rendszeresen, hanem az egész világsajtó is, így híre Ausztráliától az Egyesült Államokig körbejárta a földet.

A történelmi tényeken túl, a könyv egyrészt szeretne egy olyan pontos és részletes Bicsérdy-életrajzot nyújtani, amilyen még soha nem jelent meg nyomtatásban.  Röviden ismertetni kívánja annak a reforméletmódnak a természettudományi és filozófiai hátterét, amely bicsérdyzmus néven vonult be a történelembe. Határozott célkitűzése továbbá, hogy leszámoljon azokkal a Bicsérdyt övező legendákkal és mítoszokkal, amelyek az elmúlt évtizedekben jócskán eltorzították a róla kialakított képet, akár pozitív, akár negatív értelemben.

Így a könyvből többek között kiderül az is, hogy miért szerepelnek szinte mindenhol rosszul a születési adatai, miért nem létezett soha bicsérdysta kolónia Ada Kaleh szigetén, és miért téves az a máig tartó közvélekedés, miszerint Bicsérdy pusztán egy speciális vegetáriánus táplálkozási irányzat megalkotója lett volna, holott az általa hirdetett eszmerendszer ennél sokkal több mindent foglalt magába.

Online vásárlás és további információk a könyvről ide kattintva!

A fényképekkel gazdagon illusztrált könyv legfőbb célja azonban mégis a kritikus gondolkodás népszerűsítése, valamint arra igyekszik buzdítani mindenkit, hogy teljes mértékben vállaljon felelősséget az életéért. E munkából kiderül az is, hogy mennyire veszélyes és félrevezető lehet az elvtelen tekintélytisztelet, miképp születhetnek mítoszok a felületességtől kezdve a rosszindulatú hazugságokon keresztül a jóhiszemű tévedésekig bezárólag, valamint miért a kitartó tanulás és önfejlesztés a létező legjobb befektetés a világon. A szerző többek között ezekre is választ ad Bicsérdy Béla életének és munkásságának bemutatásán keresztül.
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2023