Október 23-i programok Budapesten!

Kelt: 2014.10.20 Kovács Gergely

Október 23-i programok Budapesten! Fényfestés, ingyen Parlament látogatás, Hobo koncert, filmvetítések, megemlékezések és rengeteg izgalmas program.


FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2016-ban Ingyenes Aréna koncert lesz sztárokkal 56 emlékére. Részletek itt.
Körhű villamosok közlekednek Budapesten. Részletek itt!
INGYENES Fényfestéssel emlékeznek meg egészen november közepéig az 56-os pusztításról. Részletek itt!
Illetve 56 ÉL címmel ingyenes koncert is lesz a Budapest Kongresszusi Központban. Részletek itt!
Novemberben pedig 2 napig INGYEN MOZIZHATUNK! 56-os témájú filmekkel várják az érdeklődőket. Részletek itt!
Az Állami ünnepségekről ide kattintva olvashat!A 2015-ös programokról IDE KATTINTVA olvashat!
A kormany.hu közleménye a 2014-es programokról:
Idén az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából szervezett programsorozat október 21-én a Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél kezdődik.

Október 22-én, a megemlékezések délelőtt a Rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájánál, délután a Műegyetemen folytatódnak. A nemzeti ünnepen felvonják Magyarország lobogóját, majd táncház és Parlamenti Nyílt Nap várja az érdeklődőket. Egész nap ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum, az ’56-os forradalomhoz kapcsolódó kiállításokat és filmeket tekinthetnek meg, este Hobo koncert és fényfestés zárja „A szabadság napjának” programjait.

Október 21-én 11 órakor a Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél a Nemzeti Örökség Intézetével és a Szabadságharcosokért Közalapítvánnyal együttműködésben szervezett ünnepséggel veszi kezdetét a három napos rendezvénysorozat. Köszöntőt mond Boross Péter volt miniszterelnök, beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Október 22-én 10 órától a Rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájánál tartandó megemlékezésen Áder János, Magyarország köztársasági elnöke fővárosi és határon túli diákokkal virágokat helyez el a mártírok sírjainál. 15 órakor a Budapesti Műszaki Egyetemen hagyományos emlékünnepséget és a történelmi évfolyamok találkozóját tartják. Beszédet mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Péceli Gábor, a BME rektora és Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956 Alapítvány elnöke. Az ünnepség után - fél ötkor - fáklyás felvonulás indul az egykori hallgatók útvonalán a Műegyetemtől a budai rakpartokon át a Bem József térre, ahol megkoszorúzzák az 1848-49-es szabadságharc lengyel tábornokának szobrát.


Fotó:
parlament.hu

Október 23-án 9 órakor ünnepélyes keretek között felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren, majd táncházon vehetnek részt az érdeklődők a budakalászi Lenvirág Gyermek és Ifjúsági Néptánc Együttessel és a Buda Folk Banddal. A nap folyamán ingyenesen lehet belépni a Parlamentbe és a Terror Háza Múzeumba. A Magyar Rádió épületében és a Széna téren a történelmi eseményekre emlékező kiállítással, a Corvin Moziban és a Tabán Kinotékában, valamint a Műegyetemen ’56-os témájú játékfilmek vetítésével várják a látogatókat.

A Műegyetem rakparton 17 órától Hobo koncert, valamint fényfestés szórakoztatja a közönséget. A programsorozat 19 órakor zártkörű díszelőadással zárul a Magyar Állami Operaházban, ahol beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Az előadást az M1 este 8 órától közvetíti.

Forgalom korlátozások és lezárások a városban!
Az emléknap programjaihoz kapcsolódóan lezárják a XI. kerületben a Műegyetem rakpartot a Gellért tértől a Bertalan Lajos utcáig október 21-én 08.00 órától 14.00 óráig és október 22-én 14.00 órától október 24-én 06.00 óráig, az Egry József utcától a Bertalan Lajos utcáig október 23-án 12.00 órától 22.00 óráig, valamint a Budai alsó rakpart felhajtóját a Bertalan Lajos utca magasságában. Lezárják továbbá a forgalom elől az V. kerületben az Alkotmány utcát október 23-án 06.00 órától 11.00 óráig.

Megállási tilalom lép életbe a XI. kerületben a Műegyetem rkp. mindkét oldalán a Bertalan Lajos utca és Gellért tér között október 20-án 16.00 órától október 24-én 06.00 óráig, valamint az Egry József utcától a Bertalan Lajos utcáig október 22-én 06.00 órától október 24-én 06.00 óráig. Nem lehet megállni október 22-én 08.00 órától október 23-án 20.00 óráig az V. kerületben, az Alkotmány utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Kossuth térig, a Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Szalay utcáig és a Szalay utcában a Honvéd utcától a Kossuth térig.

Fotó:
parlament.hu

Tilos lesz megállni továbbá október 23-án 06.00 órától 24.00 óráig a VI. kerületben az Andrássy út mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Nagymező utcáig, valamint a Magyar Állami Operaház környékén található utcákban.

Az emléknap programjairól és az ahhoz kapcsolódó forgalmi változásokról a http://oktober23.kormany.hu/  oldalon tájékozódhatnak.

FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A 2015-ös programokról IDE KATTINTVA olvashat!

Olvassa el kapcsolódó híreinket is a cikk alatt!

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Október 23-i programajánló!
2014. október 23 csütörtökre esik, így nem 3 napos, hanem 4 napos lesz a hétvége. 2014. október 23-ra és az előtte illetve utána lévő napokra gyűjtöttünk program ötleteket.
Kürtőskalács Fesztivál 2019
Idén is lesz Kürtőskalács Fesztivál, amit 2019. októberében tartanak a Városligetben.
várKERTmozi 2019 - Mozi a Várkertben 2019-ben! Jegyek és műsor itt!
várKERTmozi néven folytatódik a vetítés sorozat Budán a Várkert falai közt. A filmek listája és részletek itt! BUÉK, Apró mesék, Nyitva, Rossz versek és még sok más film vár.
Ingyenes Űrkadét Kiképzőközpont, Planetárium és sok más Budapesten!
Készíts egyedi fotóz az űrből a Galaktikus fotófalnál. Fedezd fel a világűr legizgalmasabb pólusait! Július 28-ig várja az érdeklődőket a különleges központ.
Faltól falig Amerika címmel jelent meg Braun Róbert könyve! NYERD MEG!
Két apa, négy lány, egy lakóbusz, Amerika. A végtelen út és egy harmincéves barátság története. Az útkeresés és az álmok története.
Ed Sheeran életrajzi könyv jelent meg! NYERD MEG!
Sean Smith írt könyvet Ed Sheeran életéről Egyetlen dal volt, amely mindent megváltoztatott – és amelyben Taylor Swift keze is benne volt egy kicsit.
A tanú cenzúrázatlan változata augusztusban lesz látható! Jegyek itt!
Az eredeti verzió hét perccel hosszabb a 1981-ben bemutatott és végül forgalmazott változatnál.
Sakk musical 2019-ben Budapesten - Jegyek az ABBA szerzőpárjának musicaljére itt!
Az ABBA szerzőinek Broadway musicalje a Sakk musical 2019. július 20-21-én Pesti Magyar színházban lesz látható. Jegyek itt!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK