2014 tavaszán indul a BuBi kerékpár-kölcsönző rendszer!

Kelt: 2013.08.10 Kovács Gergely

2014 tavaszán indul a BuBi kerékpár-kölcsönző rendszer! Jövő áprilisra elkészül a budapesti közösségi kerékpár-kölcsönző rendszer (BuBi - Budapest Bicikli); a kivitelezésre és üzemeltetésre kiírt közbeszerzést a T-Systems és a Csepel konzorciuma nyerte - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

A vállalkozói szerződést szerdán írták alá a nyertes konzorcium tagjai, a T-Systems és a Csepel képviselői, a két cég feladata lesz a rendszer kiépítése mellett annak üzemeltetése is a 2014 tavaszára tervezett átadást követő első öt évben.
   
A kerékpárok Magyarországon készülnek, azokat a Csepel Kerékpárgyártó és -forgalmazó Zrt. gyártja és szállítja le. A T-Systems Magyarország Zrt. végzi a rendszerintegrációt, biztosítja az adatkommunikációt és a speciális szoftvermegoldásokat, alvállalkozójaként a főbb rendszerelemeket pedig a német Nextbike GmbH. szállítja.
   
A pályázaton nyertes konzorcium által szállítandó rendszer alkalmas lesz arra, hogy a felhasználók télen-nyáron, éjjel-nappal, kezelő nélkül, automatizáltan férjenek hozzá a Bubi-kerékpárokhoz, és használat után azokat tetszőleges állomáson helyezhessék vissza. A 75 gyűjtőállomás helyét a BKK már korábban kijelölte. Az állomáshálózat a Margitsziget - Budafoki út, illetve a Déli és a Keleti pályaudvar közötti tengely mentén lesz elérhető, a belvárosi zónában átlagosan 300-500 méterenként találhatók majd gyűjtőállomások.
   
Az első ütemben több mint ezer kerékpárt szállítanak le, ezeknél alapkövetelmény a defektmentes abroncs, a megszokottnál jóval nagyobb teher- és strapabírás, a teljesen zárt fékrendszer, a folyamatosan működő, megállás után is világító lámpák. Minden kerékpárra szerelnek majd a lopásvédelem érdekében GPS-modult.
   
A szerződésben szerepel további kétezer, bármikor lehívható kerékpár és a hozzájuk tartozó dokkolóállomás beszerzésének lehetősége, amellyel a rendszer sikere esetén a jövőben a szolgáltatás kibővíthető. A hálózat kiterjesztésének lehetőségét a BKK szakemberei már vizsgálják.
   
A rendszeres felhasználók éves bérlettel használhatják majd a Bubi szolgáltatásait, de a kerékpárok alkalomszerűen is igénybe vehetőek: akár a termináloknál, akár a rendszer honlapján is lesz lehetőség a bankkártyás díjfizetésre. A rendszerhez az iOS és Android platformokra fejlesztett mobil alkalmazás is elérhető lesz, ezek a szabad kerékpárokról, férőhelyekről is tájékoztatást adnak majd.
   
A rendszer kialakításának költsége nettó 899 millió forint, amelynek 85 százaléka uniós támogatás, az önrészt pedig Budapest biztosítja a BKK-nak.
Forrás: MTI
 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Éjszakai kultúrszafari kétkeréken!
Ki ne feledkezett volna még bele a kivilágított Budapest éjszakai fényeibe? És ki ne kapta volna még azon magát, hogy bringáján ülve maga sem tudja már merre jár, csak teker és élvezi a suhanást. A CRUISE ALL NIGHT BUDAPEST összehozza e két ...
Állatkertek éjszakája 2013 - Augusztus végén!
Országszerte tizenkét helyszínen, változatos programokkal rendezik meg idén újra az Állatkertek éjszakáját augusztus 30-án, amikor a legtöbb intézmény éjfélig várja a látogatókat.
Augusztus 20 programok 2013-ban! Programok a 4 napos hétvégére!
2013. augusztus 20-án is igazán jó programok várnak mindenkit. Programajánló cikkünkben összeszedjük a legérdekesebb programokat. Ikertalálkozó, Cirkusz, Virágkarnevál, Sétahajózás, Bűvész Iskola, és számtalan program a 4 napos hétvégére!
Nohab mozdonyok közlekednek a Balatonon!
Több mint tizenkét év után újra a Balaton északi partján az idén ötven éves Nohab-mozdony.
Dumaszínház jegyek!
A Dumaszínház tagjait nem kell bemutatni. Előadásaikra a jegyvásárlás szinte verseny, hiszen a jegyfoglalás megkezdésekor pillanatok alatt elfogynak a jegyek. Érdemes hát online foglalni. A Corvin Dumaszínház stand-up comedy műsoraira jegyek kaphatóak!
Korda György és Balázs Klári megakoncert! Jegyek itt!
Korda György Életmű koncert turné 2013-ban! Balázs Klári is elkíséri az énekest az országos turnéra. Jegyárak, helyszínek, dátumok és minden információ amit tudni lehet egybegyűjtve.
Mamma Mia szeptembertől újra a Madáchban! Jegyek 2000 forinttól  itt!
Az ősz során Budapesten a BOK Csarnokban több ezer néző előtt lett volna látható a Mamma Mia! Ez az előadás elmard, helyette szeptembertől több mint 10 alkalommal lesz látható a Mamma Mia! a Madách Színházban.Az előadásokra akár már 2000 ...
Újra látogatható a Bodies kiállítás! Bodies 2.0. kiállítás KÉPEK és jegyek itt!
Újra látogatható az új Bodies kiállítás 2020 szeptemberétől Budapesten a Bálnában. A Bodies 2.0. A bennünk élő univerzum kiállítás 200 preparált szervet és egész testet mutat be. Külön térítés ellenében VR élmény is várja a látogatókat.

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK