Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

A Szabadság híd Vámszedőházában nyílt ingyenes kiállítás! 

2024.05.30 Kovács Gergely

A Szabadság híd Vámszedőházában nyílt ingyenes kiállítás! 

A kiállítás címe, a nyitvatartás és sok más érdekesség kiderül. Egy biztos az ország egyik legkissebb kiállítása látható egy igazán különleges helyszínen. Ráadásul angol nyelven is.

Fotó: Szikora Zsombor (MMKM)

A dunai átkelésért 1703-tól a városok – így Pest és Buda is – vámot szedhettek. Ezt 1849-től a Lánchídtársaság, majd 1870-től az állam szedte és a hidakon a vámszedőházakban kellett befizetni. E célból épültek a Szabadság híd vámszedőházai is a híddal egy időben 1896-ban, amelyekben nem csak vámot szedtek, de a hídfenntartás egyéb feladataira is használták ezeket. Az 1918 előtti budapesti közúti hidak mindegyikéhez épült vámszedőház, azonban a II. világháborút követően csak a Szabadság hídhoz tartozók maradtak fenn.

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumnak „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című időszaki tárlata mellett, amely az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában tekinthető meg októberig, lehetősége adódott új kiállítást nyitni a belvárosi Vámszedőházban is.

Ahogyan azt az „Összekötve – Pest-Buda hídtörténete” cím is sejteti, a kiállítás a Szabadság híd és a vámszedés történetét mutatja be, továbbá az épület emeletén egy általános budapesti hídtörténeti rész ismerteti a hidak és a városfejlődés kapcsolatát. A kiállított műtárgyak között többek mellett helyet kapott a Szabadság híd egy háború utáni – a ma láthatótól különböző – korláteleme, amely ma már sehol máshol nem tekinthető meg, fakockák a budapesti hidak felületéről, valamint a Lánchíd 1842-es alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolata. A hidak múltjának feltárását műtárgyak, fotók és animációs felvételek is segítik.

Az „Összekötve – Pest-Buda hídtörténete” című kiállítás ingyenesen megtekinthető a hét minden napján 10 és 18 óra között, magyar és angol nyelven.
További érdekes és INGYENES programok:

• 10 kihagyhatatlan program a nyáron!
• Ez a 35 legjobban várt koncert és produkció 2024-ben!
• Piros csokis túrórudi készült! Megkóstoltuk, nézd meg a videót!
• INGYEN bejuthatsz az IL VOLO koncertjére! Részletek itt!
• INGYENES Kisállatkert Budapest szívében!
• Felméri Péter önálló estje INGYEN látható!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024