Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

AI tematikájú a Cinema Mystica új kiállítása!

2024.03.17 kovacsad

AI tematikájú a Cinema Mystica új kiállítása!

A Cinema Mystica Budapest március 1-jével AIVOLUTION címmel nyitotta meg új, tematikus tárlatát. A megújult tartalom a mesterséges intelligencia és a művészet kapcsolatát helyezi a fókuszba, egy digitális álomvilágba kalauzolja a nézőt. A kiállítás bemutatja, hogy az egykor még utópisztikusnak tűnő jövő hogyan vált jelenné, milyen hatással van az AI-nak köszönhető információrobbanás az alkotói folyamatokra és a kollektív tudatra.

A Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma. Egy érzékszervi utazás, amely számos egyedi újmédia installáción vezet végig. A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között – a néző részesévé válik a műveknek, belemerül azokba. Digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a kiállításon a látogatót. Az AIVOLUTION című tematikus tárlaton megjelenő alkotások nem az AI „művei”, hanem hús-vér művészek munkái kerültek kiállításra, melyek inkább reflexiók a mesterséges intelligencia által létrehozott
esztétikára.

Hogyan hat az AI az alkotói folyamatokra? Mennyiben hoz létre önállóan értelmezhető művészeti alkotásokat? Mennyiben lép fel társalkotóként a mesterséges intelligencia? Hogyan hat mindez a kollektív tudatra és a hagyományos esztétikai ismereteinkre? Milyen új távlatokat nyit a művészetben és a mindennapi vizuális környezetünkben az AI egyre erősödő jelenléte? A Cinema Mystica új kiállítása a legaktuálisabb egzisztenciális kérdéseket veti fel, bemutatja, hogy az egykor még távolinak gondolt AI térhódítása hogyan vált a jelenünkké, milyen hatással van az alkotói folyamatokra és a befogadói élményre. Az AIVOLUTION című tematikus tárlat 14 élvonalbeli hazai és nemzetközi digitális művész egyedi látásmódján keresztül mutatja be az AI kreatív forradalmát.

A kiállításon a Global Illumination elnevezésű műhely újmédia installációi szerepelnek. A kollektíva formátuma lehetőséget ad arra, hogy az egyéni kereteket túlszárnyalva komplex, egyedi alkotásokat hozzanak létre. A Global Illumination alkotókörhöz tartozó művészeken kívül ezúttal külföldi művészek is meghívást kaptak a csoportos kiállításra, többek között Weidi Zhang, Fabien Bouchard és Andy Thomas színesítik sajátos látásmódjukkal a palettát.
Az AIVOLUTION látványvilága merőben eltér a Cinema Mystica nyitókiállításától,
minden tér új tartalmat kapott. Az új installációk között olyan vizuális élmények is várják a látogatókat, mint egy interaktív CyberPunk univerzum, egy szintetikus emlékkészítő, egy immerzív digitális katedrális, valamint egy installáció részeként AI avatárrá válhat a néző, és elmerülhet a világító mikroorganizmusok világában.

„Az AI (Artificial Intelligence) olyan transzformatív erőként robbant be az életünkbe, amely számos területen átformálta az alkotói folyamatokat – a művészi kifejezőeszközök terén új és eddig soha nem látott kreatív lehetőségeket teremtett. A művészet világában az AI már túlmutat a pusztán automatizált eszközön. Eszközből »társalkotóvá« vált, és ezekből a kollaborációkból újszerű, különleges és inspiráló alkotások születnek. A gépi algoritmusok képesek különböző kulturális hatásokat, stílusokat és műfajokat egybeolvasztani, ezáltal hibrid művészeti formák születnek, amelyek nem sorolhatók a megszokott kategóriákba. Az AI tagadhatatlanul egy új kreatív korszakot vezet be, olyan eszközökkel és lehetőségekkel, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Az új tárlat azt járja körül, hogyan befolyásolja az AI a művészetet, milyen hatással van a kollektív tudatra, a vizuális környezetünkre és milyen izgalmas kilátásokat nyit az ébredő mesterséges intelligencia” – nyilatkozta Vigh Dávid, az AIVOLUTION kurátora, a Cinema Mystica művészeti vezetője.

A Cinema Mystica egy egyedülálló művészeti projekt, nemcsak Magyarországon, de
a közép-kelet-európai térségben is. A hasonló tematikájú immerzív digitális művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Dark Matter Berlin és Superblue Miami), az Atelier Des Lumiéres (Párizs), az NXT Museum Amsterdam és a Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban, és egyre nagyobb teret hódítanak. A kiállítás 2024. március 1-től látogatható a történeti múltú Párisi Udvarban.Kiállító művészek:
Andy Thomas, Aural Eye, Fabien Bouchard (Parse/Error) , Fekete Máté, Infinite
Vibes, Katona Kati, Klárik Balázs, Miguelangelo Rosario, Miss Virgács, Vigh Dávid,
Zeke Ádám, Zemba Ákos, Weidi Zhang, Farkas Róbert

További információ:
https://cinemamystica.net

Játékunk nyertesei: Kocsis Gitta, Gál Marci, Ferenczi Tímea
A játékunkban most páros jegyet sorsolunk a koncertre.  A játékban 2 módon is lehet nyerni. Páros jegyet sorsolunk azon Facebook  követőink között, akik követik oldalunkat és a játékról szóló poszt alatt kommentben megírják, hogy Voltak-e már a Cinema Mystica kiállításon korábban?  Valamint azok között is sorsolunk páros jegyeket, akik a JÁTÉK menüben feltett kérdésünkre helyesen válaszolnak. A játék március 31-ig tart.

A megosztásoknak is örülünk! :)
Ezt a nyereményjátékot a Facebook semmilyen formában nem támogatja, azzal összefüggésbe nem hozható. A játék során átadott adatokat a kulturaonline.hu kezeli, azt a Facebook semmilyen formában nem kapja meg. A nyerteseket sosem értesítjük olyan hozzászólásban, ahol bármilyen LINKRE kell kattintani. 

• Jön a Róma-Budapest kiállítás - A Virág Judit Galéria hiánypótló ...
• Októbertől látogatható az egyik legnagyobb Rembrandt kiállítás!
• Fess te is Van Gogh képet otthon! Videó itt!
• A Van Gogh The Immersive Experience Budapestre érkezett - Jegyvásárlás itt!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024