Autósok figyelem! Így változhat a KRESZ!

Kelt: 2014.04.27 Kovács Gergely

Autósok figyelem! Így változhat a KRESZ! 2014-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján az EU normákat követő változások jöhetnek.

Új rendelkezésekkel egészülhet ki a KRESZ a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján.  Az új szabályokból válogattunk most párat össze.

Vészvillogó a baleset megelőzéshez!
A gyorsforgalmi utakon torlódáshoz érkező autósok a ráfutásos balesetek elkerülése érdekében az irányjelzők kötelező működtetésével figyelmeztethetik lassításukra a körülöttük haladókat. A forgalomirányító lámpák piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon számláló mutathatja a váltásig hátralévő időt. A tervezett módosításokkal egységes formában jelenítheti meg a jogszabály a közúti jelzéseket.

Balesetveszélyes helyzetet okoz, ha az autós az autópályán vagy autóúton kialakuló torlódás miatt fékezésre kényszerül. A jelentős sebességcsökkentést a jövőben a jármű mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével rendelheti kötelezően jelezni a KRESZ a megállásig vagy a lassítás megszüntetéséig. A bevált gyakorlathoz igazodó előírás bevezetésével kevesebb lehet az ütközés a gyorsforgalmi utakon - írja a kormányzati portál.

Visszaszámláló lámpák jöhetnek!

Az előírások közt a forgalmat irányító készülékek piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon csökkenő számsor mutassa meg a hátralévő időt.

Cikk ajánlónk után folytatdik a cikk!
BBC Top Gear Live az Arénában!
A világ legnagyobb autós színházi showja 2014. július 1-én Budapesten! Részletek itt!


 
Új egységes táblák a tananyagban és az utakon is!
A KRESZ a megalkotása óta eltelt közel negyven évben több mint harminc alkalommal változott. A hatályos jogszabályban ezért tucatnyi különböző stílusú közúti jelzés található. Az akár 1975-ben rajzolt jelzésképeket egységes szemléletben kiszerkesztett táblák válthatják fel.

Menetjelző lámpa a motorokon!
A műszaki előírások után a KRESZ is megnyitja a nappali menetjelző lámpa szabályszerű használatának lehetőségét a motorkerékpárosok előtt. Az 5-6 cm átmérőjű pozíciófény nem vakít, de távolról is jól látható, és csak kismértékben terheli a jármű elektronikai rendszereit.

A kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetésre közzétett rendelettervezetben foglaltak végleges elfogadásáról várhatóan egy-két hónapon belül döntés születik. Az új előírások a kihirdetést követő napon lépnek majd hatályba. A teljes közlemeny a kormany.hu oldalon olvasható.INGYENES KRESZ tudás frissítő oldal indult! Tedd próbára magad!
A statisztikák alapján ugyancsak nyomon követhető, hogy az évek során a sofőrök által korábban megszerzett KRESZ tudás megkopik. Ezért indult egy Kresz tudás frissítő oldal is. Erről a cikk alatti kapcsolódó híreinkben olvashat és tesztelheti is magát.

Oszd meg barátaiddal is a cikket! És csatlakozz hozzánk a facebookon is!

 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Kék villamos Budapesten! Tudd meg miért kapott új színt!
Kék villamos volt látható a Margit hídi villamosvégállomáson. Kiderült, hogy miért is kapott új színt a villamos.
10 érdekes múzeum Magyarországon!
Vicces, érdekes, különleges múzeumok listáját gyűjtöttük most egybe. 10 múzeum, ami tényleg nem a szokásos élményt nyújtja.
Demjén Ferenc, Edda, Neoton, R-GO, By The Way, Bereczki Zoltán Agárdon!
A Tankcsapda, Janicsák Veca, Radics Gigi, Vastag Csaba, a Mobilmánia, a Lord, az Ismerős Arcok, az Irigy hónaljmirigy és még számtalan zenekar és énekes lép fel 2014-ben Agárdon az Agárdi szabadtéri színpadon az Agárdi PopStrand részeként. ...
IV. BUDAVÁRI SÖRFESZTIVÁL 2014 - Jegyek itt!
3 telt házas, sikeres év után negyedszerre is megrendezésre kerül az ország legnagyobb sörfesztiválja a lenyűgöző Budai Várban! Boney M , Caramel és Majka koncert is várja a nézőket.
Ingyenes KRESZ tudás frissítő honlap indul! Jelentkezz!
Emelett egy ingyenes állami e-learning KRESZ képzés indul 2014-ben a diákoknak. 50.000-en ingyen elméleti KRESZ-tanfolyamra.
Koncertek és rendezvények a 2020/2021-es évadban Budapesten a Papp László Sportarénában! Jegyek itt!
Kiss, Il Divo, Celine Dion, Hauser, és számos más sztár koncertezik Budapesten és számtalan kiállítás, show, találkozó várja a közönséget az Arénában 2020-ban!
Mamma Mia szeptembertől újra a Madáchban! Jegyek 2000 forinttól  itt!
Az ősz során Budapesten a BOK Csarnokban több ezer néző előtt lett volna látható a Mamma Mia! Ez az előadás elmard, helyette szeptembertől több mint 10 alkalommal lesz látható a Mamma Mia! a Madách Színházban.Az előadásokra akár már 2000 ...
Újra látogatható a Bodies kiállítás! Bodies 2.0. kiállítás KÉPEK és jegyek itt!
Újra látogatható az új Bodies kiállítás 2020 szeptemberétől Budapesten a Bálnában. A Bodies 2.0. A bennünk élő univerzum kiállítás 200 preparált szervet és egész testet mutat be. Külön térítés ellenében VR élmény is várja a látogatókat.

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK