Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Bányavirág Stohl Andrással és László Zsolttal! Jegyek itt!

2014.03.26 Kovács Gergely

Bányavirág Stohl Andrással és László Zsolttal! Jegyek itt!

Tompos Kátya, Söptei Andrea, László Zsolt, Stohl András. Szarvas József és Kerényi Róbert főszereplésével látható az előadás. Budapesten például a Játékszín műsorán.

A Bányavirág egy drámatrilógia első része. A trilógia további részei: Bányavakság, valamint Bányavíz.

A bányavirág, más néven hegyikristály, a bányák falain, üregeiben, hasadékaiban különféle nagyságokban előforduló színtelen, legtöbbször átlátszó kvarckristály.
Az erdélyi bányászfalvakban a bányák kényszerű bezárása miatt megnőtt a munkanélküliség. A mélyszegénység és kilátástalanság sok férfit kerget az öngyilkosságba vagy az alkoholizmusba. De mégis, az élet makacsul felüti a fejét.

Vajda Iván, a darab főszereplője a bánya bezárása óta munkanélküli. Haldokló apjával él együtt, két éve gondozza kényszerűségből és tűri parancsolgatását. A ház gyakori vendége a csehovi orvosfigura, Csillag Mihály, aki biztosabb kézzel markolja a pálinkásüveget, mint a sztetoszkópot.

A városból érkezett Ilonka, Iván féltestvére, errefele rég nem látott energiát és életörömet csempész a ház életébe. Jöttétől az itteniek furcsa módon összezavarodnak, a kapcsolatok még zűrzavarosabbá válnak. Kérdés, hogy képes-e javítani olyasvalaki egy kis közösség sorsán, aki tele van életigenléssel, szerelemmel? Van-e kitörési lehetőség, vagy a problémák megoldására marad a kötél, ami nehéz örökségként száll nemzedékről nemzedékre?
Székely Csaba fekete humorral átszőtt drámáját a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkcióként tűzte elsőként műsorra, az ő budapesti vendégjátékuk után kérte fel a Nemzeti Színház Sebestyén Abát, az ősbemutatót jegyző fiatal rendezőt, hogy ezúttal a Nemzeti Színház színészeivel állítsa színpadra a művet.


Székely Csaba egy fiatal erdélyi írógeneráció üstököse, aki születésénél, neveltetésénél fogva magában hordozza Erdély szellemiségét, mégis kritikus szemmel tudja szemlélni környezetét. Szereplői felett nem ítélkezik, végtelen szeretettel formálja meg őket és tehetetlen aggódással szemléli vergődésüket.

A marosvásárhelyi előadás a 2011/2012-es évadban elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadásnak járó fődíját. A Bányavíz pedig az Örkény István Színház drámapályázatán 2012-ben első díjat nyert. Nemrégiben Székely Csaba a BBC Audio Drama Awards versenyében a legjobb szövegkönyv kategóriájában nyert díjat Ízlik a banán, elvtársak? című rádiójátékáért, melyet 2009-ben már díjaztak, szintén a BBC által meghirdetett nemzetközi rádiójáték pályázaton.

Szereposztás:
Iván – László Zsolt
Csillag Mihály – Stohl András
Ilonka – Tompos Kátya
Illés – Szarvas József
Irma, a felesége – Söptei Andrea
Furulyás – Kerényi Róbert

Díszlet- jelmeztervező: BARTHA JÓZSEF
Dramaturg: KESZTHELYI KINGA, PERCZEL ENIKŐ
Ügyelő: PETYI JÁNOS
Súgó: DOBOS ERIKA, D. SZABÓ ERZSÉBET
Rendezőasszisztens: TÜŰ ZSÓFIA, SKRABÁN JUDIT
Rendező: SEBESTYÉN ABA

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA!

Székely Csaba Bányavidék című drámakötete nemrégiben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. A drámatrilógia második része, a Bányavakság a Szkéné Színházban látható, Csizmadia Tibor rendezésében. Jegyvásárlás és részletek itt!

A Bányavíz szintén a Szkéné Színházban látható, amit szintén Csizmadia Tibor rendezett! Jegyvásárlás és szereposztás ide kattintva!

• Cirkuszhercegnő az Operettszínházban - Jegyek itt!
• Szalai Vivien: Stohl András Őszintén című könyve
• Chicago musical a Centrál Színházban! Jegyek itt!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024