Ingyen filmvetítés lesz Budapesten szerdánként - Részletek itt!

Kelt: 2016.04.05 kovacsad

Ingyen filmvetítés lesz Budapesten szerdánként - Részletek itt! Hét tudományos-ismeretterjesztő film látható április 13-tól szerdánként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) filmklubjában a médiatanács támogatásával, ahol a vetítések után az egyes tudományterületek szakértői segítenek eligazodni a felvetett kérdésekben.

Hét tudományos-ismeretterjesztő film látható április 13-tól szerdánként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) filmklubjában a médiatanács támogatásával, ahol a vetítések után az egyes tudományterületek szakértői segítenek eligazodni a felvetett kérdésekben.

Április 13-án Tősér Ádám Így is épült a szocializmus című munkája látható a rendező résztvételével. A sokat emlegetett és kutatott ÁVH nemcsak a kínzásokban és kényszerítésekben, hanem gazdasági, pénzügyi ügyleteiben is törvénytelen módszereket alkalmazott. A háború okozta károk nyomán kialakult hiánygazdaságban az ÁVH nehezen tudta fedezni működése magas költségeit, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták - közölte az MTA hétfőn az MTI-vel.   

A következő alkalommal Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz című filmjét vetítik. Az Európában egyedülálló "szárazföldi deltát" a hegységekből kilépő Duna hozta létre. A folyó napjainkban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizhető-e az élővilág egykori gazdagsága? Meghívott vendég a film rendezője és Guti Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa
   
Április 27-én Gauder Áron A kőbaltás ember (Érdi medvevadászok) című mozgóképe várja a közönséget. A filmsorozat "paleodetektívje" Budapestről autózik le az érdi Fundoklia-völgybe. Ma levendulaültetvények, erdő és rozoga víkendházak szegélyezik, de körülbelül százezer esztendővel ezelőtt itt vadásztak barlangi medvére a Neander-völgyi emberek. Meghívott vendég a film rendezője.
   
Május 11-én Novák Tamás Globál menü című alkotása szerepel a programban a film rendezője és Horn Péter akadémikus részvételével. Milyen globális menüt fogyasztunk nap mint nap, honnan érkezik az ételünk, mennyire tudatosak a fogyasztók, mi a helyzet Európában, mi történik a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? A film megkísérli bemutatni a mai helyzethez vezető körülményeket, vázolni a lehetséges megoldásokat, rávilágítani az aktuális szituáció előnyeire és hátrányaira.
   
A második világháború legfontosabb városcsatáinak egyikét, a magyar főváros ostromát idézi fel május 18-án Babos Tamás Budapest ostroma című dokumentumfilmje. Az 51 napos tényleges városostrom utcai harcaiban Budapest jelentős része elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, közben az ostromlott városban tombolt a nyilasok terrorja. A film archív felvételekkel, a szemtanúk visszaemlékezéseivel és történész szakértők elemzésével veszi sorra a több mint 70 éve történt eseményeket. Meghívott vendég a film rendezője és Katona Csaba történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa. Valamennyi esemény ingyenes, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Május 25-én Simon Judit A Hold válaszolt című, Bay Zoltán fizikusról készült portréfilmet vetítik.

 

 

 

A sorozat utolsó alkalmán, június 1-jén Lerner János, A természetfilm magyar találmány? című munkája látható, amely egy "különleges időutazás" a hazai természetfilmezés néhány meghatározó alkotójának segítségével. A sorozat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) támogatásával valósult meg, a bemutatott filmeket a Magyar Média Mecenatúra programja finanszírozta. A testület Kollányi Ágoston-pályázata és Ember Judit-pályázata az igényes, színvonalas ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítését ösztönzi, amelyek keretében 2011 óta csaknem 350 alkotás részesült mintegy 2,7 milliárd forint értékű támogatásban.    
   
A sorozat fővédnöke Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, aki az első vetítésen köszöntőt mond. Az NMHH Médiatanácsának képviseletében Kollarik Tamás Médiatanács-tag méltatja a kezdeményezést.

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Szökjön ki egy fürdőbe - FÉLÁRON lehet fürdőzni - Lista itt!
Ahogy minden évben idén is sok meglepetéssel készül a Magyar Fürdőszövetség. A Strandok Éjszakája például 2016-ban sem marad el. Azonban 2016. február 29-re is egy meglepetéssel készülnek. Félárú belépő várja ugyanis az érdeklődőket.
Ágymozi nyílik Budapesten! Jön a Bed Movie!
A Buda Entertainment and Gastro elnevezést kapta az Új Udvar területén több ütemben megnyíló szórakoztató és gasztronómiai központ. Bed Movie Budapest központjában! Azaz egy heverőből vagy "ágyból" élvezhetjük majd a kedvenc filmünket.
Musical előadások és jegyek Budapesten és vidéken! Jegyek 700 forinttól!
Manapság a musical előadások az egyik legnépszerűbb előadások közé tartoznak. Egybegyűjtöttük a musical újdonságokat és a legnépszerűbb előadásokat.
Best of Geszti koncert 2020-ban a Margitszigeten - Jegyek itt!
A Best of Geszti koncert 2020. augusztus 26-án Budapesten Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül ismét megrendezésre. Jegyek itt!
A Pál utcai fiúk musical 2020-ban Tokajon a Fesztivál Katlanban - Jegyek itt!
A Pál utcai fiúk musical 2020. augusztus 29-én Tokajon a Fesztiválkatlan színpadán lesz látható. Jegyvásárlás itt!
Bereczki Zoltán koncert Budapesten a Városmajorban! NYERJ 2 JEGYET!
Szenvedély címmel ad koncertet 2020. augusztus 8-án Budapesten a Városmajori Szabadtéri Színpadon Bereczki Zoltán. Jegyek még kaphatók.
INGYEN lesz látható a Mamma Mia musical! Regisztráció itt!
INGYEN lesz látható a Mamma Mia musical!
Nosztalgia HÉV és sok meglepetés a HÉV szülinapján!
Táblavásár, nosztalgia busz, arcfestés, Kolompos együttes, Dumaszínház és sok más vár a 133 éves HÉV szülinapon. INGYENES programokkal készülnek.

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK