Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

INGYEN látogatható Illatmúzeum nyílt!

2021.04.07 Kovács Gergely

INGYEN látogatható Illatmúzeum nyílt!

Interaktív módon ismerkedhetünk meg a Gyógynövénykertben termesztett öt fő növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával.

Így írnak a múzeumról:
Szerzetesközösségünk a gyógynövényes kultúra újjáélesztésével kezdte meg azt a küldetését, amely során az évszázados hagyományainkat korszerű tartalommal, innovatív módon újítjuk meg. Most az elsőként dédelgetett gyógynövényes hagyomány felpezsdítésében érkeztünk újabb mérföldkőhöz. Megnyitjuk a Pannonhalmi Főapátság és Magyarország első Illatmúzeumát!

A gyógynövényekből kinyert illóolajok évezredek óta az illatszeripar és kozmetikumok alapanyagául szolgáltak. Emellett a különböző vallások szakrális tevékenységének kellékeként is ismerték és használták őket.

2021-ben Pannonhalmán megnyitotta kapuit Magyarország első illatmúzeuma. Interaktív módon ismerkedhetünk meg a Gyógynövénykertben termesztett öt fő növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával. A tárlaton bemutatásra kerül hét olyan illat (például tömjén, pézsma vagy rózsa) melyet évezredek óta, a világ különböző tájain használnak. A Gyógynövénykert épületeinek felújítása, bővítése lehetővé teszi, hogy a látogató alaposan megismerje a növények termesztési technológiájától indulva, az illóolaj lepárláson keresztül a késztermék gyártását egyaránt.

 
A kert  – mint hely, a gyógynövények  –  mint a teremtett világ gazdagságának képmásai, a készítmények  –  mint a test és lélek gyógyírjai, mind-mind az ember javát, hasznát szolgálják. Isten azért teremtette őket, hogy öröm, boldogság és remény kísérje az ember életét.

Nyitva tartás, tárlatvezetési díjak  és további információk:
https://pannonhalmifoapatsag.hu/illatmuzeum/
Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A cikk alatt további érdekes programokat is találsz!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024