Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

INGYENES programokkal vár a Pont Fesztivál!

2023.10.09 kovacsad

INGYENES programokkal vár a Pont Fesztivál!

Most szombaton vár az ingyenes PONT Fesztivál, amely 10 órakor a Mikszáth térről egy táncos felvonulással indul a Ballet Camara csapatával, majd egész nap a Múzeumkertben lesznek programok minden korosztálynak, este pedig a Grammy-díjas Bassekou Kouyate és Amy Sacko koncertje varázsolja el a közönséget. Nyugat-Afrika világát a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló PONT Fesztiválon fedezhetjük fel.

Most szombaton vár az ingyenes PONT Fesztivál, amely 10 órakor a Mikszáth térről egy táncos felvonulással indul a Ballet Camara csapatával, majd egész nap a Múzeumkertben lesznek programok minden korosztálynak, este pedig a Grammy-díjas Bassekou Kouyate és Amy Sacko koncertje varázsolja el a közönséget. Nyugat-Afrika világát a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló PONT Fesztiválon fedezhetjük fel.
 
A PONT Fesztivál 2017 óta hozza el Budapestre a világ csodáit, vagyis az UNESCO által szellemi kulturális örökségként jegyzett kincseket. Legutóbb, 2021-ben a magyar hagyományok bemutatása mellett Grúzia és Örményország kultúrájában mélyülhettek el az érdeklődők. Idén többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei érkeznek a Múzeumkertbe, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományokra.
 
Az egykori hatalmas Mali Birodalom öröksége a nyugat-afrikai országok zenéjében ma is érezhető, ami önmagában ritkaság. Ez nem csak a fennmaradt feljegyzéseknek, hanem a mali kasztrendszernek is köszönhető, amelynek nyomai máig tetten érhetőek, és aminek következtében a legfontosabb zenészdinasztiák története a XIII. századig visszakövethető. De nemcsak a zenei hagyomány nyúlik a messzi múltba, a látványos és dinamikus tánclépések is élő kommunikációt jelentenek az ősökkel és a felsőbb erőkkel.  
 
A PONT Fesztivál küldetése értelmében nem pusztán bemutatja a távoli népek kulturális kincseit, hanem testközelbe hozza azokat, így október 14-én az egész család számára izgalmas és színvonalas programokkal telik meg a Múzeumkert. Zenés felvonulással indul a nap a Mikszáth térről, ahol átélhetjük a djembék ritmusát, majd a Ballet Camara workshopjain elsajátíthatunk néhány alapritmust és -lépést is. Készíthetünk sokszínű maszkokat, hangszereket, és közelebbről megismerkedhetünk a térség vibrálóan színes tradicionális ékszereivel.  A legkisebbek és a legnagyobbak is elámulhatnak Jobarteh Kunda griot történetmesélő csodálatos mesekoncertjén, majd elmerülhetnek a gitárszerű ngoni hangjában. Utóbbira a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertjén kerül sor, akit – a mali Tina Turnerként is ismert – énekes felesége, Amy Sacko is elkísér. Mindezek mellett afrikai textilekből készült termékek vására, a régióból érkező táblajátékok, a Mester tér különleges játszóháza, gyereknek és felnőtteknek szóló kvíz, valamint alkotósarok vár minden korosztályt egész napon át.
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024