Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

INGYENES VR játék vár a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon!

2022.01.03 Kovács Gergely

INGYENES VR játék vár a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon!

Egyedülálló virtuális valóság játék a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a január 11-én kezdődő, Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra érkezőket egy igazán különleges élménnyel lepi meg: a virtuális valóság programnak hála a látogatók a kötéltáncosok bőrébe bújva átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni.

Ez egy teljesen új fejlesztés, amit a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ számára alkotott meg a magyar Code and Soda informatikai cég, akik a virtuális játék fejlesztése során folyamatosan konzultáltak a cirkusz vezetőségével és az ott dolgozó szakemberekkel. 
 
Az informatikai szakemberek először lemodellezték a Fővárosi Nagycirkusz belső terét. A részletek mellett arra is ügyeltek, hogy megfelelően visszaadják a már ismert teret, azaz a manézst és a cirkuszi hangulatot. Ezt követően hosszan tesztelték mit élhet át egy kötéltáncos, milyen érzés a kötélen állni, haladni, hiszen ez adja az élmény lényegét.

A tapasztalataik összesűrítésével a lehető legkényelmesebbé és felhasználóbaráttá tették a játékot, ami a fesztivál teljes ideje alatt, a Fővárosi Nagycirkusz előtti gömbsátorban várja majd a látogatókat. A játékot egyszerre egy ember használhatja, akit hostessek fognak segíteni. A játékosok kapnak egy virtuális szemüveget, amely szinte teljesen becsapja az érzékeket. A szemüveghez nem csatlakoznak kábelek, ezért viszonylag szabad mozgást tesz lehetővé, miközben el kell jutniuk a kötél egyik végétől a másikig. A szemüveghez fejhallgató is tartozik: a mutatványt a Fővárosi Nagycirkusz zenekara kíséri – pont, mint a valóságban – és az intézmény konferansziéja, Maka Gyula bíztatja a bátor vállalkozókat. A játék nem veszélyes, a valóságban nem sétálnak magasan, csak az agyuk hiteti el a játékosokkal. Ráadásul a látogatók választhatják ki a virtuális magasságot, így a tériszonyosoknak sem kell aggódniuk. 

A Cirkusz Fesztivál különleges program, amit mindenkinek ajánlunk. Még van pár jegy. ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA!

A különleges programok sorát egy Guiness rekord állítással is fokozzák a szervezők.

Pavel Valla Bertini egy cseh ötgenerációs cirkuszi dinasztiából származik. A família egy kerék és két kerék specialista. A tudás apáról fiúra szállt- eddig, hisz a Csillagtánc műsorban decemberben Pavel kislánya bámulatos ügyességgel kerekezett körbe édesapja számában a manézsban. 
Pavel a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál résztvevőjeként, a Fesztivál felvezetéseként 2021. január 10-én egy világrekord beállítására készül. Meglepő, de a Guiness-rekordok között 91, egykerekűhöz köthető rekordot tartanak számon. Sam Wakeling, Nagy Britanniában például 169,9 kilométert tett meg 2007. szeptember 27-én megállás nélkül egykerekű biciklijén. 
A leghosszabb táv, amit valaha víz alatt megtettek egykerekűn 2,1 kilométer volt. 2013. szeptember 27-én, Ashrita Furman állította be a rekordot Portugáliában. 
A legkisebb egykerekű biciklin 2015. november 12-én T.J. Howell, Wisconsin Államban kerekezett: 28,09 centiméter volt a szerkezet, egy kerék 12,67mm átmérővel. 
Ami a magasságot illeti: Wesley Williams amerikai artista a csúcstartó. A Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon egy 8,87 méter magas egykerekűjével 2020. március 11-én állította fel a világrekordot. 

Pavel Valla Bertini ezt kísérli megdönteni. Egykerekű és egykerekű bicikli között is van különbség: míg a csúcstartó esetében a lánc és a szerkezet magassága jelenti a csúcsot, addig Pavel 17 keréken, 9,07 méter magasan kísérel meg körbekerekezni a Fővárosi Nagycirkusz manézsában. A trükk nehézségét nemcsak a magasság adja, hisz a lánc nélkül egymáson súrlódó kerekeket mozgásba lendíteni már önmagában nem kis teljesítmény. A többi pedig alázat, gyakorlás és cirkuszi varázslat.  

• Fesztivál Plusz a Fővárosi Nagycirkusz 2022-es műsorán - Jegyek itt!
• XIV. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál 2022-ben a Fővárosi ...
• INGYENES Robotika Kiállítás Budapesten!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2023