Járd végig Vuk ösvényét a Budai-hegyekben!

Kelt: 2020.09.08 kovacsad

Járd végig Vuk ösvényét a Budai-hegyekben! Járd végig Vuk ösvényét a Budai-hegyekben!

Vukot egy kisgyereknek sem kell bemutatni. Fekete István rókája saját bőrén tapasztalja meg, milyen szép, és egyben veszélyes hely is az erdő, ahol a Simabőrű állandó rettegésben tartja a lakókat. A természettel szoros kapcsolatot ápoló szerző történetei azonnal barátunkká teszik az erdők, mezők, lápok állatait. Fekete István állatszereplői olyan egyéniségek, akiknél különlegesebb játszótársakat kívánni sem lehetne az óvodás és kisiskolás gyerekeknek. Ezek a barátok várják 2020 szeptemberétől a kirándulókat a Budapest II. kerületében található legújabb, digitális tanösvényen – e-ösvényen – mely a Móra Kiadó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Pilisi Parkerdő együttműködésének eredményeként valósult meg és a Digitális Vándor applikáción keresztül érhető el: Vuk ösvénye néven.

Vuk ösvénye nem egy hagyományos tanösvény turistajelzéssel és információs táblákkal. Ez egy új generációs, 12 állomásos irodalmi és természeti értékeket egyaránt felölelő, 2,5 kilométeres kalandösvény, mely interaktív élményeket biztosít a virtuális és a valós térben egyaránt.

„2020-ban ünnepeljük Fekete István születésének 120., a Móra Kiadó alapításának 70. évfordulóját. Szerettünk volna valami maradandót, valami gyerekek, felnőttek számára egyaránt élményt adó dolgot létrehozni, így született meg a meseösvény ötlete. Hála elkötelezett és maximálisan támogató két partnerünknek az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központnak és a Pilisi Parkerdőnek, Vuk ösvénye kiválóan megközelíthető helyen, a 21. századnak megfelelő infrastruktúrával jött létre. Hálásak vagyunk minden közreműködő munkájáért, de szeretném kiemelni Emőd Teréz irodalmárt, akinek kutatómunkája alapot adott az ösvény koncepciójához, valamint köszönöm a Fővárosi Állat és Növénykert és a Trionyx díszállatszaküzlet szakértő támogatását, amit az ösvényen elhelyezett élményelemhez kaptunk” – mondta el Janikovszky János a Móra Kiadó vezérigazgató tulajdonosa.

Az ösvény felfedezéséhez a kirándulóknak telepítenie kell az Android és iOS operációs rendszerrel működő készülékekre egyaránt elérhető, ingyenes alkalmazást: a Digitális Vándort.

Ez az alkalmazás az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ fejlesztése, mely az egész országban folyamatosan bővülő számú, élményekkel teli, interaktív túrát kínál a gyermekek, családok számára.

Az alkalmazás letöltés után offline módban is elérhető, de használatához GPS-kapcsolat szükséges.

A Vuk ösvénye első állomását a II. kerületben lévő Macis Erdei Játszótér mellett találhatjuk. A Digitális Vándor GPS-koordinátákat követve folyamatosan vezet végig a 12 állomáson, melyek sikeres teljesítéséhez játékos feladványokat, fejtörőket kell megoldani.

Az állomásokon elhelyezett meglepetéselemekkel a túrázók egyszerre érezhetik a természet különlegességeit testközelből: megtapinthatják a róka szőrét, a sikló levedlett bőrét, egy folyami rák páncélját, sőt, selyemhernyógubót is, emellett számos különlegességet tudhatnak meg az applikáció extra tartalmainak köszönhetően, például AR (kiterjesztett valóság) megoldással egészen közelről láthatnak röpülés közben egy fülesbaglyot, és megismerkedhetnek a rókák különféle hangjelzéseivel.

Ahogy az erdőt járva mindig, Vuk ösvényén is érdemes nyitott szemmel járni, hiszen az ösvény melletti bokrokban személyesen tűnik fel a névadó róka és Kalán, a nyúl. A két élethű állatszobor a különlegesen szép faragott játszótereiről ismert kapolcsi Ilona-malom Műhelyben készült.

A 12 állomáson Fekete István több regényrészletét is olvashatják a túrázók, a legkedveltebb erdei és mezei állatok mellett feltűnik az állatok királya is, aki az Oroszlán-sziklánál várja a kirándulókat.

A Vuk ösvénye kiváló családi program nagyobb óvodás és kisiskolás gyerekekkel, illetve remek helyszínt jelent rendhagyó irodalomóráknak is.

Azoknak akik más fajta Vuk élményekre vágynak még számos lehetőségük van a kikapcsolódásra, hiszen számos Vuk előadás látható országszert! Részletek itt!

 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Gombóc Artúr szobor készült! Képek itt!
A Pom Pom meséiből ismert szereplő most is csokival pózol. A cuki kis szobor mindenki arcára mosolyt csal. Nem ez az első ilyen mini szobor, amit készített az alkotója. A tihanyi Gombóc Artúr szobor a Balaton egyik legédesebb szobra. Tihanyban vár Gombóc Artúr.
Fenyő Miklós koncert 2021-ben a Margitszigeten - Jegyek itt!
Fenyő Miklós koncertje 2021. augusztus 28.-án Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül megrendezésre. Jegyek a nyári Fenyő koncertre itt!
Kökény Attila Szimfonik koncert 2021-ben a Városmajori Szabadtéri Színpadon - Jegyek itt!
Kökény Attila Szimfonik címmel koncertezik 2021. július 30-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon Budapesten.
Szergej Polunyin a Raszputyin előadással érkezik a Margitszigeti Szabadtérire - Jegyek itt!
Sergei Polunin nevét jól ismeri a hazai közönség is, hiszen botrányokkal teli életéről a magyar portálok is cikkeztek. A zseniális táncos 2021-ben a Margitszigeten lép fel. Szergej Polunyin 2021. augusztusában a Raszputyin című előadást hozza el a ...
Anyatigrisek musical 2021-ben a Városmajori Szabadtéri Színpadon - Jegyek itt!
Király Lindával és Fehér Adriennel érkezik az Anyatigrisek musical 2021. júliusában a Városmajorba. Jegyek itt!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK