Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Magyarország Tortája 2025. – Ezek a döntős torták - Képek itt!

2025.04.15 Kovács Gergely

Magyarország Tortája 2025. – Ezek a döntős torták - Képek itt!

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület. 
 
A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg az Ipartestület.

hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.  
 
A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd. 
 
Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál: (a dobostorta alapanyagai mellett)

  • a Kárpát-medencében őshonos fűszerek

(pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)

  • hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok
    (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)
  • őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)

Rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők idén is az ország minden területéről, a versenyre 34 torta nevezése érkezett.
 
Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, de akadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket a magyar borok közül és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként.

 

unnamed_56.jpg

Az idei döntős torták a következők: 

  • ARANYKÖRTE – Kocsis Réka - Krém Cukrászda, Székesfehérvár
  • ARANYLIGET – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
  • DCJ STÍLUSGYAKORLAT – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
  • FÜRTÖS MENYECSKE – Rosta Sándor – Mozart Cukrászda, Hévíz
  • NAPSUGÁR – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged 
  • VADSZÜRETI CSÁBÍTÁS  – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
 
Az idei zsűri tagjai: 
- Balogh Nóra (Sakura Cukrászda, Nagymaros)
- Uhrin Anna (Budapest Marriott Hotel, Budapest)
- Bergmann Nándor (A kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred) 
- Kiss Zoltán (Kiss Cukrászda, Lajosmizse)
- Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác)
- Knezsik István (Autós Nagykoalíció, Budapest)  
- Vincze Lajos (Pepe Cukrászda, Zirc)
 
A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

 

unnamed_58.jpgA Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizése már múlt csütörtökön lezajlott, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával rendez meg évről évre. A döntőbe, melyet júniusban rendeznek meg a Magyarország Tortája döntőjével párhuzamosan, a következő torták kerültek be: 

  • Álmodozó - Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác
  • Bíborköd - Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó
  • Cseppharmat - Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós
  • Meggy Mandula Szimfónia - Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely
  • Nyári ébredés - Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök

unnamed_60.jpg

 

unnamed_59.jpg

unnamed_61.jpg

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a nyertes tortákat.




Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2025