Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Mária főhadnagy 2023-ban a Budapesti Operettszínházban - Jegyek és szereplők itt!

2023.01.24 kovacsad

Mária főhadnagy 2023-ban a Budapesti Operettszínházban - Jegyek és szereplők itt!

Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Bordás Barbara, Lukács Anita, Szendy Szilvi főszereplésével érkezik a mária főhadnagy Homonnay Zsolt rendezésében az Operettszníházba. Szerepsoztás és jegyek lentebb!

Azt írják róla lexikonok, hogy Huszka megtörte a londoni és bécsi operett egyeduralmát, azzal, hogy  Fedák Sárinak megkomponálta a Bob herceget. Ez volt az első olyan operett, amelyet külföldön is bemutattak, ezzel megnyitotta az utat az utána következőknek, Szirmainak, Jacobinak, Kálmánnak és a többi szerzőnek, és elindult dicsőséges világkörüli útjára a magyar operett. A 2023-as év az 1848-as forradalomnak a 75. évfordulója is egyben, ez is adta az apropóját annak, hogy március idusán a Mária főhadnagyot mutassuk be.” -mondta Kiss - B. Atilla főigazgató.

Huszka Jenő történelmi ihletésű nagyoperettjét a fordulatos sorsú asszony, Lebstück Mária igaz története ihlette, aki az 1848-ban  bécsi forradalom kitörésekor férfiruhába bújik, és álnéven csatlakozik az egyetemi légióhoz…Hogyan válik egy tizennyolc éves, szerelemről ábrándozó fiatal lány, Lebstück Mária az 1848-as szabadságharc honvédhuszár főhadnagyává? Mi történik, ha ennek a fiatal lánynak kalandos életútjához csodálatos zenét, gyönyörű dalokat, fergeteges és vérpezsdítő táncokat és sok-sok humort keverünk, és ha mindezt áthatja az 1848- as forradalom mámora, hite és energiája?

Homonnay Zsolt a darab rendezője, arról beszélt az olvasópróbán, hogy egy modern, lendületes előadást képzel el, amely az 1942-es eredeti szöveg alapján készül ,  amelyben még  Kossuth Lajos darabbeli szövegei is elhangzanak.  Ezt a változatot abban az időben nacionalistának, német-ellenesnek tartották, ezért nagyon sok cenzúrán esett át. Huszka Jenő nagyoperettje nem egy szürreális mesevilágot ábrázol, hagyományos, operettekre jellemző fordulatokkal, hanem itt mindenki hús-vér karakter.

Homonnay Zsolt koncepciójában kiemelt szerepet kap a cigányprímás, Kiss-Balbinat Ádám alakításában, az a  történelmi időn és téren kívül álló misztikus karakter, aki a mai kor emberének szemével látja majd a történetet:  ,„Kiss-Balbinat Ádámmal -akivel már a Huszka gálában, valamint a Te rongyos élet című gálában  is dolgoztunk-  a Mária főhadnagy kapcsán sokat   beszélgettünk arról, hogy , hogyan tudnánk megtalálni a kapcsolatot a mai kor és az adott kor között . A cigányzenészek mindenhol ott voltak a világban a nagy személyiségek mellett… Napóleontól Edward királyon át, nagyon gazdagok voltak, de nem dolgoztak a földeken. Zenéltek, hangszereket készítettek, összegyűjtötték a különböző zenei kultúrákat, saját zenei hagyományukat vitték tovább, egyfajta misztikusság is övezte őket. A darabbeli  Draskóczy Ádámnak is volt cigányprímása.”

A Mári főhadnagy 2023 tavaszán kerül bemutatásra a Budapesti Operettszínházban.

Jegyárak és jegyvásárlás itt!

Főszerepekben Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Bordás Barbara, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Bojtos Luca, Drahos Evelin, Kiss Diána, Lévai Enikő, Széles Flóra, Dénes Viktor, Erdős Attila, Laki Péter, Sándor Péter, György-Rózsa Sándor, Kovács Szilárd lép színpadra.

Rendező: Homonnay Zsolt
Koreográfus: Krizsán Dániel
Karmester: Dobszay Péter, Pfeiffer Gyula
Díszlettervező: Túri Erzsébet
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina

Közreműködik a Budapesti Operettszínház Énekkara, Balettkara és Zenekara.
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024