Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Mit csinálj és NE csinálj Újév napján és előtte, hogy szerencsés éved legyen!

2022.12.28 kovacsad

Mit csinálj és NE csinálj Újév napján és előtte, hogy szerencsés éved legyen!

Sok népszokás és babona társul az újév köré. Összegyűjtöttük mit szabad és mit nem szabad csinálni december 31-én és január 1-én!

A régi népszokás úgy tartja, hogy az év utolsó napján nem szabad pénzt költeni, ahogy az első napon sem. Ne együnk baromfit, halat is maximum ha a farkával kezdjük. Nem szabad orvost hívni ha egészségesek akarunk lenni és a szemetet sem szabad az év utolsó és első napján kivinni, ahogy semmi mást sem, mert azzal elvisszük a jót a bőséget a háztól. Továbbá tilos mosni, varrni, teregetni és pláne sepregetni. Ne veszekedjünk egyik nap se, mert a következő év is ezzel telik majd. Ami még fontos, hogy ne együnk meg mindent, mert az üres asztal és éléskamra szegényes évet hoz.

Amit viszont tegyünk mindenképpen:

Az újév első jókívánságát férfitól (lehetőleg fiatalabbtól) kapjuk és férfit fogadjunk először a házba. Együnk lencsét sőt a zsebeinket is lencsével tömjük meg, mert az pénzt hoz. Süthetünk pogácsát, amibe tegyünk érmét. Aki megtalálja szerencséje lesz. A szerelmesek mézes szájjal váltsanak csókot, ha hosszú szerelmet akarnak. A hajadon lányok és fiúk számára a lencsébe főzhetünk mandulát, mert aki megtalálja az megy férjhez vagy nősül meg az újévben, bár a lányoknál a gombócfőzés is újévi szokás volt. A gombócba cetlit tettek a fiúk nevével és amelyik elsőnek feljött azzal kelnek frigyre majd. Régen divat volt a malac farkát meghúzni éjfélkor, mert az szerencsét hoz, de a malachús fogyasztása is kikaparja nekünk a szerencsét. Akinek saját vállalkozása vagy üzlete van annak a gyümölcsöző év reményében érdemes sok gyümölcsöt is enni az év utolsó és első napján is.

• INGYEN látható az Operettszínház szilveszteri gálája!
• INGYEN látható Plácido Domingo jubileumi koncertje!
• Ez a TOP 25 legjobb előadás és koncert ami 2023-ban Magyarországon látható lesz!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2023