Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Rajzfilmünnep 2018 - Ingyenes programok itt!

2018.10.23 MTI

Rajzfilmünnep 2018 - Ingyenes programok itt!

Október végén rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet.

Pár napja a Masha ésa  Medve turnéról írtunk, majd az Álomutazók musicalről Stohl András, Radics Gigi és számtalan sztár főszereplésével.  Most újabb családi programot ajánlunk.

Országszerte több mint száz helyszínen ünneplik ingyenes vetítésekkel az animáció világnapját október 26. és 28. között az Országos Rajzfilmünnep keretében.

M. Tóth Géza animációsfilm-rendező, producer, a Rajzfilmünnep ötletgazdája és a programsorozatot szervező Kedd Animációs Stúdió alapító-vezetője az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: amikor hét éve elindították a Rajzfilmünnepet, az volt a szándékuk, hogy az animációs film teljességét vigyék a közönség elé.

Kiemelte: az országszerte mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban zajló vetítésekhez egyéb programok is kapcsolódnak, például kiállítással, kézműves foglalkozással, bábbemutatóval várják az érdeklődőket. A Rajzfilmünnepen a műfaj több tízezer emberhez juthat el - tette hozzá.

Ha nem akarsz lemaradni a hasonlóan jó programokról, akkor csatlakozz a Programajánló oldalhoz! 


Budapest mellett az ország mind a 19 megyéjében tartanak programokat, több mint 90 település csatlakozott a rendezvényhez. A Rajzfilmünnep programja több mint 130 animációs alkotásból, egész estés és kisfilmből, illetve sorozatból áll,  amelyekből a résztvevő helyszínek szabadon választhatnak. A filmkínálat nemcsak a gyerekeknek szól, felnőtteknek készült magyar és nemzetközi animációs filmeket is beválogattak a szervezők a programba.

Abból az alkalomból, hogy Richly Zsolt és Marék Veronika népszerű rajzfilmsorozata, A kockásfülű nyúl négy évtizede volt először látható a tévében, a rendezvény kiemelten foglalkozik az alkotással és áttekintést ad a rendező műveiből. Látható lesz a tavaly megjelent Luther című rajzfilmsorozat, a Háry János és a Kíváncsi Fáncsi több része is.

Marék Veronika író, grafikus arról szólva, hogy mi lehet a titka A kockásfülű nyúl töretlen sikerének, elmondta: az, hogy a film ennyi idő múltán is eleven, őket is meglepi és örömmel tölti el, titka pedig az lehet, hogy érdekes a négy alapfigura, és a nyuszi, amelynek nincs varázsereje, sérülékeny és küzdő lény. Poros, sáros lesz, megcincálják, egyetlen különleges adottsága, hogy repülni tud, és ez adja a lehetőséget, hogy olyan dolgokat megoldjon, amelyek kilátástalannak tűnnek - mondta, kiemelve: ezek a figurák viszik a mai napig a történetet.

Richly Zsolt rajzfilmrendező elmondta: feltehetőleg az egyszerű alapformák azok, amelyek segítségével a gyerekekhez közel kerül a film. Felidézte: eleinte féltek attól, hogy néma a film, és nem lehet majd érteni, de egy próbavetítés az ellenkezőjét bizonyította, a gyerekek számára világos volt a mese.

A Luther című sorozatról elmondta: a forgatókönyvet jegyző Lackfi Jánossal nem oktatófilmet, hanem tíz minidrámát készítettek, amely a történelmet ismerő tanuló ifjúságnak szól. A 13 perces filmekből álló sorozat hat évig készült,  az animációnál kevesebb színt használtak és a fametszet és a képregény közötti stílust alkalmaztak.

Az animáció világnapján, október 28-án záruló rendezvény programjában hazai klasszikusok és az elmúlt években készült magyar művek egyaránt helyet kaptak. A külföldi animációk között az egész estés alkotások mellett különböző országok rövidfilmes válogatásait is láthatja a közönség.

RÉSZLETES PROGRAMOK IDE KATTINTVA!

Forrás:MTI

További INGYENES programok és ötletek a cikk alatti kapcsolódó hírekben!

• Kicsi Gesztenye Klub - A kaland folytatódik - Jegyek itt a budapesti előadásra!
• Dinoszauruszkiállítás a szegedi Móra-múzeumban! Jegyárak és nyitvatartás itt!
• Hófehérke musical országos turné! Jegyek és helyszínek itt!
• Diótörő és Egérkirály musical 2018-ban a BOK Csarnokban - Jegyek a ...
• Ingyenes Harry Potter Halloween napok
• Szabó Péter Országjáró Roadshow 2019 - Turné állomások és jegyek itt!
• Az illuzió bajnokai 2018-ban Budapesten az Arénában - Jegyek az illuzió ...Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2021