Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Szépleányok film Molnár Csilla szépségkirálynő választásáról! Videó itt!

2023.09.08 Kovács Gergely

Szépleányok film Molnár Csilla szépségkirálynő választásáról! Videó itt!

Egy megrendítő film az első, 1985-ös szépségkirálynő-választásról. Főszerepben az öngyilkosságot elkövetett Molnár Csilla és a végnapjait élő szocializmus. Hartai László és Dér András 87-es filmjét mozikban egymillióan látták.

Volt egyszer egy kedves és szép fonyódi diáklány, aki 1985 kora tavaszán, alig 16 évesen jelentkezett az 50 év kihagyás után először megrendezett magyar szépségversenyre. Rajta kívül mintegy kétezren tették meg ugyanezt. A több mint fél évig tartó versenysorozat végén őt találták a legszebbnek, s méltán került fejére a szépségkirálynői korona.

Volt egy lány, aki egy pillanatig azt hitte, önként akar a halálba menni; de tettét csak segélykiáltásnak szánta.

Emlékére még dal is született, amit bizonyára mindenki ismer!

Ötven évnyi szünet után a szocializmus utolsó évtizedében megrendezett, nagy figyelmet keltő első magyar szépségkirálynő-választás krónikája a film. Molnár Csilla Andrea lett az első magyar szépségkirálynő, azonban a sikertörténete tragédiába torkollt: a fonyódi gimnazista kilenc hónappal a megválasztása után öngyilkosságot követett el. Cikkek, publicisztikák és könyvek (többek között Friderikusz Sándor első könyvének) témája lett. Dér András és Hartai László nagy port kavart dokumentumfilmje pedig a nyolcvanas évek végi Magyarország egyik fontos kordokumentuma.

Dér András és Hartai László Szépleányok című filmjének egyik érdekessége, hogy már a verseny kezdetétől, a selejtezőktől kezdve forgattak. A váratlan tragédia egész más színben tünteti fel az eseményeket. A film az 1987-es Magyar Filmszemlén és a mannheimi filmfesztiválon is díjat nyert.

Pauer Gyula szobrász Szépségminták címmel gipszlenyomatokat készített a nyertesekről. Ezek Sopronban, a Körmendi Galériában tekinthetők meg.
A film:


Molnár Csilla Andrea emlékére egy honlap is készült tele érdekes és izgalmas információkkal. Érdemes elmerülni a molnarcsilla.hu oldal infói közt.
További érdekes hírek és cikkek:

• Rendelhető Fásy Ádám könyve! Szex, hatalom, nők! A királynők fogságban!
• X-faktor élő adás jegyek! Online jegyvásárlás itt!
• A 10 legnépszerűbb ajándék!
• Korda György koncert turné 2013- Jegyvásárlás és helyszínek itt!
• Vicces vagy érdekes programok!
• Nézz be a Harry Potter díszletei közé! Járd be a stúdiót!
• 170 magyar film INGYEN!
• A rendőrség felhívása a szülőknek!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024