Az Országház története - Új állandó kiállítás a parlamenti látogatóközpontban!

Kelt: 2015.10.14 MTI

Az Országház története - Új állandó kiállítás a parlamenti látogatóközpontban! Az Országház története címmel nyílt új állandó kiállítás hétfőn a parlamenti látogatóközpontban, az épület most lefedett XV. udvarában.

 Jogos adósságot törlesztve nyílik az évszázados falak között az épület történetét bemutató, multimédiás kiállítás - hangsúlyozta a tárlat hétfői megnyitóján az Országgyűlés elnöke. Kövér László elmondása szerint arra tettek kísérletet, hogy 430 négyzetméternyi kiállítótérben bemutassák a több mint 17 ezer négyzetméteres épület és annak 70 ezer négyzetméter környezete történetének csomópontjait.
   
Az Országház több mint építészeti remekmű, ez az épület a magyar nemzeti géniusz alkotóerejének megnyilvánulása is - fogalmazott a házelnök, kiemelve Andrássy Gyula miniszterelnök és Steindl Imre építész szerepét az épület létrehozásában. "A magyar alkotóerőt nem tudják elfojtani azok, akik nem hisznek benne" - jegyezte meg.
   
Kövér László emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben az Országházat sikerült megújítani, "képletesen és valóságosan is sikerült környezetéből és homlokzatáról eltávolítani mindazt, ami a nehéz 20. században rákerült". Mint hozzáfűzte, folytatni fogják az Országház hagyománytisztelő megújítását, és helyre kívánnak állítani minden olyan építészeti értéket, amelyet az idők során akarva vagy akaratlanul csorbítottak, ahogy folytatni kívánják a Kossuth tér építészeti megújítását is.

Wachsler Tamás, a Kossuth tér megújítását célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője a megnyitót megelőző sajtóbejáráson elmondta: a SIP keretében már korábban megnyílt a látogatóközpontban a magyar alkotmányosság történetét bemutató kiállítás, érdemes volt azonban az épület történetét is külön tárlaton áttekinteni.

A kiállítótér közepén nagyméretű maketten tanulmányozható az Országház épületének külső és belső szerkezete, egy réz katonaszobor pedig bizonyítja, hogy még a 80 méteres magasságba szánt épületdíszeket is micsoda gondossággal dolgozták ki az egykori mesterek.

Az állandó kiállítás felidézi többek között, hogy a reformkortól kezdve milyen helyszíneket fontolgattak az állandó magyar parlament elhelyezésére, majd 3D-s animáció mutatja be a mai Kossuth tér panorámájába helyezve, hogy milyen látvány tárulna a közönség elé, ha nem Steindl Imre által jegyzett, hanem valamelyik másik pályamunka nyeri a tervpályázatot.

Látványos animáció követi végig a Kossuth tér beépülését 1868-tól 2015-ig, illetve a parlament felépülését, majd a látogatók megismerhetik a Steindl korában szokásos és a mai építészeti tervezési eljárásokat. A kiállításban helyet kapott az eredeti, ma is működő központi óramű, amely egykor az Országház valamennyi óráját összehangolta.

A régi mesterek műgondját számos apró és nagyobb részletet vizsgáló fotósorozat bizonyítja, melyen a parlament belső terének számos fa- és kőfaragványa, falfestménye, üvegablakmintája feltűnik. A látogatók mai és archív fényképeken ismerhetik meg az előlük elzárt termeket, de virtuálisan a gépészeti kiszolgálóterekbe is betekinthetnek.

Az állandó kiállítást a kupolán a szocializmus idején állt vörös csillag zárja, a terem másik felében pedig ideiglenes kamaratárlatok mutatják be azokat a mesterségeket, szakágakat, amelyek a parlament díszítéséhez hozzájárultak; elsőként a Zsolnay-gyár különleges kerámiáit. Az épület északi udvarában kialakított, üvegtetejű kiállítótérbe keddtől a parlamenti séta utolsó állomásaként érkezhetnek meg a látogatók - számolt be Wachsler Tamás a november 1-jéig ingyenesen megtekinthető tárlatról.

Csatlakozz ha szereted az INGYENES programokat!

Az Országház-maketett egy 6 fő csapat, 6 hónapon át készítette. Összesen 9000 munkaóra alatt 90kg polisztirol, 15kg karton, 10 liter ragasztó és 14.000 alkatrész felhasználásval készült el.

Tudtad, hogy Szarvason Mini Magyarországot is látogathatnak az érdeklődők? A Mini Magyarországról ide kattintva további információk érhetőek el.

Videó:
 
INGYENES WIFI

Díjmentes internet-hozzáférést biztosít az Országgyűlés Hivatala a Kossuth téren. A wifi segítségével a Kossuth térről is elérhető az Országházról szóló okostelefon-alkalmazás, amelynek köszönhetően gyorsabbá és egyszerűbbé válik a jegyvásárlás. Az alkalmazással egy virtuális séta révén ismerhetjük meg a tér és a Ház egyes látványosságait, így a Kupolacsarnokban található Szent Koronát is. A Google Play, App Store és Windows Store áruházból egyaránt letölthető alkalmazás, angol nyelven is elérhető. Részletek a parlament.hu/wifi oldalon.

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Izgalmas programok az október 23-i hétvégére 2015-ben
Musicalek, Lord of The Dance, Csokoládé túra és még sok más program várja a közönséget az október 23-i hétvégén!
Tom Jones koncert 2021-ben a Veszprém Festen a Veszprém Arénában - Jegyek itt!
Tom Jones koncertje 2021. augusztus 19-én kerül megrendezésre Veszprémben az Veszprém Arénában. Jegyek itt!
X-faktor sztárral debütál a székelyföldi István, a király augusztus 20-án!
Csak székelyföldi szereplőkkel debütál az István, a király 2021. augusztus 20-án. Az előadást dupla, illetve tripla szereposztással játsszák majd, így biztosítva az előadás színvonalát.
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó - OLVASS BELE!
A detektívtörténetek aranykorának idején Grant McAllister, a matematika professzora kidolgozza a bűnügyi rejtélyek matematikai szabályait, és hét saját maga által írt történettel illusztrálja elméletét. A fordulat csak ezután jön.
INGYENES stream koncerten mutatja be új dalát a Margaret Island!
Ha elvesznél címmel debütál az új dal. Rendhagyó módon, egy nagyzenekaros élő stream koncerten mutatja be új dalát a Margaret Island.
Női titkos ügynökről írt könyvet Pam Jenoff! Az Elvesztek Párizsban már kapható!
New York Times-bestseller! Megtörtént eseményeken alapuló történelmi regény a II. világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökökről - egy sikerszerző tollából.
Sissi operett a Városmajorban 2021-ben - Jegyek és szereplők itt!
A Sissi budapesti premierje 2021. augusztus 15-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz. Jegyek és szereplők itt!
Miklósa Erika és Balázs János koncertezik 2021-ben a VeszprémFesten - Jegyek itt!
Miklósa Erika és Balázs János koncertje 2021. július 16-án a veszprémi Jezsuita Templomkertben kerül megrendezésre a Cziffra Fesztivál és a VeszprémFest együttműködésében. Jegyek itt!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK