Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Így néz ki az Év Fagylaltja verseny 2025-ös győztese!

2025.05.24 kovacsad

Így néz ki az Év Fagylaltja verseny 2025-ös győztese!

Így néz ki az Év Fagylaltja verseny 2025-ös győztese!

A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év Fagylaltja verseny országjáró „roadshow”, melynek ezúttal Hajdúszoboszló adott otthont. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében. A verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa volt, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, három professzionális Carpigiani fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató, egyben edukatív és kóstolóval egybekötött bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.

„100 év - 100 fagylalt”
A Gyermeknap előtti szombaton különböző gyermek programok is szórakoztatták a látogatókat a nap folyamán, vendéglátónk, Hajdúszoboszló és a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár jóvoltából. A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a vendéglátónk, Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdettünk meg, „Pávai kedvence” néven. „A hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltokkal és almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt. 

A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönségzsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.

A Közönségzsűri tagjai voltak:
Czeglédi Gyula – Hajdúszoboszló város polgármestere, Czegle-Pinczés Enikő – Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatója,Márkus Sándor – Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének elnöke, Mátrai Erika – Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár programvezetője, Tumbász József – Profi kick-box világ és európa bajnok, valamint Vomberg Frigyes - mesterszakács.

A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt. A kézműves kategóriákban a hagyományos ízek mellett egészen újszerű ízkombinációk voltak kóstolhatók – a narancsos-karamelles barnavaj fagylalttól, a fűszeres masala teafagylalton keresztül a malátás pekándió fagylaltig. A túró volt a sláger alapíz, míg a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsöké volt a főszerep: a málna, szeder, ribizli, eper mellett meglepetés volt több fagylaltban is a josta és a berkenye. Egyes fagylaltokban merész fűszerek is feltűntek, mint a magaszkári vadbors, a rózsabors, vagy épp a pikáns timur bors. A „Pávai kedvence” kategóriában az almás fagylaltokat a megszokott fahéjas, szegfűszeges és gyömbéres ízesítések mellett, izgalmasabb alapanyagokkal - akár almapálinkával vagy alma cider-rel - is „megbolondították” a versenyzők. 

A fagylalt bemutatókon a tavalyi győztes Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel” mellett a „Karamellás kukorica fagylaltot”is megismerhették a látogatók, valamint bemutatkozott a „Krémes tiramisu fagylalt, extra crunchy kávés ropogóssal és kávés-tejcsokoládés variegátóval és a Dobostorta revolúció” is, mely az idén 140 éves hungarikum dobostorta tiszteletére készült el fagylalt formában.

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
 „A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartvakészülnek. 

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: 

DÖRGICSEI MANDULÁS – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

  • Ezüstérem: CAMELIA – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
  • Bronzérem: BRÜSZKE – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda, Debrecen

„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

  • Aranyérem: SÓS PISZTÁCIA SORBET FEKETERIBIZLIS ÁFONYÁVAL
    Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
  • Ezüstérem: BOGYÓS JAZZ – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa
  • Bronzérem: RIO – Kovács Roland, Krém Cukrászda, Székesfehérvár

„Pávai kedvence” kategória:
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek és a jellegzetes alapanyaga az alma.

  • Aranyérem: TÜNDÉRPITE - Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
  • Ezüstérem: SZÁZÉVES ALMA – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Bronzérem: MESE ALMÁS – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó, Gödöllő

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: KEKSZ ON THE BEACH – m-GEL Hungary Kft., Budapest
  • Ezüstérem: TRIPLAMOGYORÓS PALACSINTA VÖRÖSÁFONYÁVAL
    Szabados Norbert, König-Units Kft., Üllő
  • Bronzérem: ÁFONYÁS CLAFOUTIS (TEJPITE) - Szabados Norbert, König-Units Kft., Üllő

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

  • Aranyérem: NYÁRI DALLAM - Benkő Péter, Ireks-Stamag Kft., Komárorm
  • Ezüstérem: DETOX SMOOTHIE – Rétfalvi Attila, Mastere Martiini Hungary Kft., Budapest
  • Bronzérem: PISZTÁCIA PESTO MALDON SÓPEHELLYEL - Rétfalvi Attila, Mastere Martiini Hungary Kft., Budapest 

Különdíjak:

  • Közönségdíj: PISZTÁCIA KANDÍROZOTT CITRUSOKKAL – Marsa Éva Heléna, Vanília&Gelarto, Nagykőrös
  • Szakmai szervezetek különdíja: BALATONI MÁMOROS CSOKOLÁDÉ – Bergmann Nándor, a Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Hajdúszoboszló Centenárium 2025. Különdíj: TÜNDÉRPITE - Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
  • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: CAMELIA - Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
  • Kézműves Fagylalt Nívódíj: Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. felajánlásából minden díjazott versenyző különdíjként egy 2 főre szóló strand és Prémium Zóna belépő nyereményben is részesült.

• Fekete Unikornis – a TikTokos nyúlós csokoládé szenzáció!
• Kecskesajtos kreáció lett idén a Balaton fagyija!




Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2025