Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

INGYEN látható a Szent Korona történetéről készült film!

2020.04.11 Kovács Gergely

INGYEN látható a Szent Korona történetéről készült film!

Miért ferde a korona keresztje? Hogy zajlott a koronázás? Ilyen kérdésekre is választ kaphatunk. A koronavírus járvány miatt a világhálóra került egy csodás film a Szent Korona történetéről.

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt.

A Szent Korona tisztelete vitathatatlan és mind a mai napig töretlen. Sorsa nemcsak tükröződik a magyarság sorsában, hanem több mint ezer év alatt Magyarország történetének és államiságának legfőbb szimbólumává is vált. Ennek ellenére koronánk kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi.


A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében 2012 közepe óta működő „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport szisztematikus kutatómunkával ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni és a nagyközönség számára is bemutatni.

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában címmel készítettünk tudományos ismeretterjesztő filmet az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eddigi legfontosabb kutatási eredményeiről és felfedezéseiről. Az egy órás alkotás szakértő-főszereplője Pálffy Géza történész, a kutatócsoport vezetője. A forgatókönyvet írta és a filmet rendezte Bárány Krisztián, a Filmever Stúdió ügyvezetője, a filmet testvére, Bárány Dániel fényképezte. A film a járványra való tekintettel oktatási céllal lett ingyenes. Erről itt olvashatunk!

A díszdobozos, nyolc nyelvű DVD 2019-ben látott napvilágot, és megrendelhető a BTK Történettudományi Intézetétől. Rendelés itt!

A koronázás kulisszatitkaival, a korona keresztje elferdülésének legvalószínűbb rekonstrukciójával és sok más érdekességgel vár a videó.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

A Szent Korona szimbóluma a virágkarneválon is látható volt már. A tervek szerint 2020-ban is megrendezik a Virágkarnevált. Részletek a cikk alatti kapcsolódó hírekben és ide kattintva!


Fotó: Debreceni Virágkarnevál

A gyártó facebook oldala: facebook.com/FilmEverStudio
Az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport hivatalos oldala: www.tti.hu

• INGYENES Távbőrgyógyászati szolgáltatás indult a Semmelweis Egyetemen!
• Ilyen jól még nem jött át üzenet! 168 színész a hét legjobb dalában!
• INGYEN szabadulószoba - Próbáld ki!
• Debreceni Virágkarnevál 2020 - Jegyek itt!Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2021