INGYEN látogatható a Margitszigeti Víztorony! Nyitvatartás itt!

Kelt: 2020.07.23 Kovács Gergely

INGYEN látogatható a Margitszigeti Víztorony! Nyitvatartás itt! Július közepén nyit a torony. A nyitva tartás mellett számtalan érdekességet olvashatsz a cikkben.

A szecesszió virágkorában számos kiváló építészeti alkotás született, amelyek Ray Rezső Vilmos építész, tervező nevéhez fűződnek, többek között a Margitszigeti Víztorony is.A magyar vasbeton építészet korszakalkotó építménye jellegzetes pontja a margitszigeti képnek. A sziget növekvő és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítése oldotta meg. A jelentős építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást.Zielinski a vasbeton alkalmazásában európai szinten is az elsők között tartható számon, itthon pedig ő honosította meg az addig ismeretlen anyagot. Ray Rezső Vilmos és Zielinszki együttműködése komoly technológiai reformot jelentett és kimagasló jelentőséggel bír a modern magyar építészet történetében.

A torony 1911-ben készült el. A tervező sikeresen megvalósította a kettős funkciót, így víztoronyként és kilátótoronyként is működhetett az építmény.
1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították.
2011-től a Szabad Tér Színház üzemelteti.
2012-től kilátóként, Visual Art kiállító térként és a Budapesti Nyári Fesztivál programhelyszíneként üzemel.
A Margitszigeti Nagyszínpad és a Víztorony rekonstrukciója Magyarország Kormánya és Budapest Főváros Önkormányzatának együttműködő támogatásával két ütemben, 2013-ban és 2014-ben valósul meg.

Fotók: szabadter.hu

A víztorony magassága: 57 m
A vízmedence átmérője: 13 m
Tartalma: 600 m3
A főoszlopok szabad magassága: 13,2 méter
Terhelése egyenként: 220 tonna
A belső betonlépcső magassága: 24 méter
A vaslépcső magassága: 20 méter
Lépcsők száma: 153

A tervek szerint 2020. július 18-tól szeptemberig látogatható a Margitszigeti Víztorony. Idén a belépés INGYENES.

A víztorony a Margitszigeti Szabadtéri Színpad területén van, ahol idén is számtalan előadás vár. Például az Elisabeth musical Budapesten lesz látható két estén át! (Részletek itt!) A Margitszigeti Szabadtéri Színpad teljes műsora ide kattintva érhető el!

Nyitvatartás:
Hétvégén és előadások napjain 11-től 19 óráig. A Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt előadásnapokon 18 óráig.

Működési és használati rendelkezés: a Víztoronyba mindenki saját felelősségére léphet be, sétálhat, lépcsőzhet. Gyermekek 12 éves korig csak felnőtt kísérettel látogathatják az épületet.
FIGYELEM!
A Víztoronyban egyszerre max. 30 fő tartózkodhat.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
Természetesen érdemes ellátogatni a Margitszigeti Zenélő Szökőkúthoz is ha már a Margitszigeten járunk. Az idén is változatos dallistával vár mindenkit. Az építmény mintegy 400 köbméter vizet tartalmazó, 35 méter átmérőjű medencéjével és több mint ezer négyzetméteres vízfelületével az egyik legnagyobb szökőkútnak számít Európában. A vízsugarakat tíz méter magasra lövi fel, és esténként 250 energiatakarékos LED-lámpa adja a hangulatvilágítást. Részletek itt!

Margitszigeti sétánk alkalmával ebben az időszakban érdemes ellátogatni egészen a rózsakertig, hogy megcsodálhassuk az ezer színben pompázó különleges rózsákat, amelyek tovább színesítik a főváros egyik leglátogatottabb helyszínének számító szigetet.

A számos ékességgel büszkélkedő terület Budapest egyik legszebb zöldövezete, ahol az erdő mellett állatkert, szökőkút, futópálya, és színes növényvilág is fellelhető.

További érdekes és INGYENES programok a cikk alatti kapcsolódó hírekben. JÁTÉK menüben számtalan nyeremény vár.

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Az Év fagylaltja 2020 - Megvan a nyertes!
Idén regionális döntők után alakult ki a mezőny. Az év fagylaltja 2020 nyertes íze igazán különleges lett.
Fenyő Miklós koncert 2020-ban a Margitszigeten - Jegyek itt!
Fenyő Miklós koncertje 2020. augusztus 29.-én Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül megrendezésre. Jegyek itt!
INGYEN megnézhető a Sisiről szóló magyar film!
Csőre Gábor, Kováts Adél, Timkó Eszter, Schnell Ádám, Cserna Antal főszereplésével 2018-ban mutatták be az Erzsébet királyné, azaz Sissi ellen elkövetett merényletet dolgozza fel. A filmet most ingyen is megnézhetik az érdeklődők!
INGYEN István, a király előadás augusztus 20-án!
INGYEN lesz látható az István, a király augusztus 20-án! Részletek itt!
Íme a Városmajori Szabadtéri Színház 2020-as műsora! Jegyek és előadások itt!
Halász Judit, Oláh Gergő, Palya Bea, Dés László, Bereczki Zoltán koncert és számtalan érdekesség vár idén.
Fenyő Miklós koncert 2021-ben a Margitszigeten - Jegyek itt!
Fenyő Miklós koncertje 2021. augusztus 28.-án Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül megrendezésre. Jegyek a nyári Fenyő koncertre itt!
Kökény Attila Szimfonik koncert 2021-ben a Városmajori Szabadtéri Színpadon - Jegyek itt!
Kökény Attila Szimfonik címmel koncertezik 2021. július 30-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon Budapesten.
Szergej Polunyin a Raszputyin előadással érkezik a Margitszigeti Szabadtérire - Jegyek itt!
Sergei Polunin nevét jól ismeri a hazai közönség is, hiszen botrányokkal teli életéről a magyar portálok is cikkeztek. A zseniális táncos 2021-ben a Margitszigeten lép fel. Szergej Polunyin 2021. augusztusában a Raszputyin című előadást hozza el a ...

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK