Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Minden szülőnek érdemes elolvasnia!

2013.09.12 Kovács Gergely

Minden szülőnek érdemes elolvasnia!

Az iskola kezdés idején érdemes a bűnmegelőzésről is gondoskodni. Biztos mindenki talál egy érdekes információt a cikkben.

A kisebb gyerekeket, főleg az elsősöket, ha lehetőség van rá, akkor egy biztonságos útvonalon kísérjék el az iskoláig, és közben hívják fel a figyelmüket a helyes közlekedési szabályokra, akár gyalogosan, autóval vagy kerékpárral közlekednek. Így később elkerülhetőek a balesetek. Ahogy beköszönt az ősz és a tél a nappalok egyre rövidebbek, így sokszor már sötétben kell hazajutniuk a gyerekeknek. Akik egyedül járnak haza, azoknak fontos tudatosítaniuk magukban, hogy mindig csak a megszokott útvonalon közlekedjenek, ne válasszanak rövidebb, ám kihalt, elhagyatott, rosszul megvilágított útvonalat.

A mai Y és Z generációs gyerekeknél szinte már elképzelhetetlen, hogy valamilyen technikai csúcstalálmány (okostelefon, tablet, Ipod, Ipad, MP3 lejátszó stb.) ne lenne a birtokában. Azonban fel kell hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy ezeket nem célszerű "reklámozni”" feltűnő helyen tartani, mert ezzel könnyen áldozattá válhatnak. Az iskolában és azon kívül is tartsák a fiatalok olyan helyen értékeiket, amely jól zárható, vagy nehezen hozzáférhető.

Sajnos a mai világban már az iskolákat sem kerüli el a kábítószerek világa.  Abban az esetben, ha a gyereknek akár az utcán, az iskolában vagy annak közvetlen közelében ismeretlen eredetű, alakú, formájú tablettát, port, gyanús édességet ajánlanak kipróbálásra, azt haladéktalanul jeleznie kell egy ismerős felnőttnek ( pedagógus, rendőr, szülő stb.). 

Biztonságban otthon! Ha a gyerek/ek egyedül vannak otthon, emlékeztessék őket arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, milyen információt oszthatnak meg egy idegennel akár saját magukról, illetve szüleikről. Amennyiben van rá lehetőség, és van egy megbízható szomszéd vagy egy közelben lakó ismerős, meg lehet kérni, hogy időnként nézzen rá a gyerekre. Az is biztonságérzetet adhat, ha a gyermek ismer a lakókörnyezetében olyan felnőttet, akihez tudja, hogy miként lehet fordulni, ha baj van.

Ön tudja milyen oldalakat néz a gyermeke? Tudja kikkel beszélget?
A felügyelet nélkül otthon tartózkodó gyermek figyelmét fel kell hívni az Internet veszélyeire, a chat- és egyéb közösségi oldalak használatának szabályaira. Fontos, hogy idegeneknek SOHA ne adják meg a pontos nevüket, elérhetőségüket, személyes adataikat, ne küldjenek magukról vagy otthoni környezetükről fényképet, és semmiképp ne beszéljenek meg találkozót. Sajnos még felnőttek is gyakran áldozatul esnek, hiszen a beszélgetések alatt könnyen elnyerhető a partner bizalma. Ha mégis elmegy valahova, lehetőség szerint olyan hely legyen, ahol kamerák is rögzítik, illetve lehetőség szerint a számítógépén vagy papíron hagyon egy levelet arról hova ment. A kamasz fiatalok nem szeretik magánéletüket megosztani szüleikkel. Velük érdemes elbeszélgetni a biztonságukról. Fontos, hogy legalább 1 ember tudja hova mentek. Lehet ez a legjobb barátjuk is, de legyen valaki, aki ha véletlenül bajba kerülne tud információval szolgálni. Ez az ő érdeküket szolgálja.

Bővebb információ és hasznos tanács található a Biztonságos internet, Safer Internet oldalakon.

Az iskolakezdéssel aktuálissá válik, hogy a gyerekek megismerjék a jogaikat és kötelességeiket, hogy alkalmazni tudják a mindennapjaikban, saját maguk és iskolatársaik védelme érdekében. Felelősséggel legyenek társaik iránt, hogy segítsék a gyengébbeket vagy éppen az iskolába újonnan érkezőket. A gyerekek jogairól részletesebb tájékoztatás található az Unicef oldalán. 

ERŐSZAK! Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy az erőszak egyetlen problémát sem old meg. Játékból, poénból vagy csak a „barátok” elismerésének kivívása miatt diáktársakat, tanárokat bántani, fájdalmat, sérülést okozni nem lehet, mert annak súlyos következményei lehetnek.

Sajnos hallani olyan eseteket, mikor megpróbálnak elrabolni gyerekeket. Budapesten 1995. május 31-én raboltak el egy, az iskolából hazafelé tartó tanulót. Minden más a városi legenda körébe tartozik. Ennek ellenére nem árt tudatosítani a gyerekekkel, hogy soha nem küldünk idegent magunk helyett. Ha mégis ezt állítaná valaki, akkor például menjenek vissza az iskolába, ahonnan hívják fel szüleiket az ellenőrzés érdekében és semmiképpen ne száljanak ismeretlen kocsiba. Ha van mobiljuk, akkor is az iskolából hívják fel szüleiket, hiszen ott biztonságban vannak.

Hirdetés
Karácsonyi és Mikulás programok az országban! Mikulás vonat, Mesekert, Mikulás műsorok, Disney on Ice, stb. Részletek itt!

FONTOS! Az új Büntetőtörvénykönyv 2013. július 1-jével történő hatályba lépését követően egyes bűncselekmények kapcsán a 12. életévét betöltött kiskorú is büntethetővé vált.

A büntethetőség alsó korhatára 14. életév maradt, azonban kivételesen súlyos bűncselekmény elkövetésekor felelősségre vonható a 12. életévét betöltött gyermek is. Ilyen bűncselekmény az emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, rablás és kifosztás.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy ezekben az esetekben a 12-14 év közötti elkövetőkre büntetés nem szabható ki, kizárólag csak intézkedés alkalmazható. A legsúlyosabb kiszabható szankció a 14 év alatti elkövetőknél a javítóintézeti nevelés.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, akkor küld el barátaidnak is, illetve ajánljuk a cikk alatti kapcsolódó híreket is!

• Döbbenet! Tíz emberből 5 rossz választ ad!
• dr. Csernus Imre előadása - Az Y generáció és a szerelem - Jegyek itt!
• Dr. Csernus Imre - Instant boldogság jegyek!
• Kék villamos Budapesten! Tudd meg miért kapott új színt!
• Vicces vagy érdekes programok!
• A világ legjobb illuzionistái novemberben Budapesten a SYMA csarnokban! Jegyek ...
• Rendőrségi közlemény! Minden számítógép használónak tudnia kell!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024