Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 2022 - Jegyek és program itt!

2022.03.09 kovacsad

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 2022 - Jegyek és program itt!

XLI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 2022. április 1-3. között a Papp László Budapest Sportarénában. Jegyvásárlás és program lentebb!

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében.

XLI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 2022. április 1-3. között a Papp László Budapest Sportarénában.

Jegyárak és jegyvásárlás itt!

Az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg. A következő, immár negyvenegyedik alkalomra, két rendhagyó év után 2022. április 1-3. között kerül sor. A fő helyszín idén újra a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltik párhuzamosan futó programokkal. Az idei rendezvény fókuszában az ötven éve elindult táncházmozgalom jubileuma áll. 

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.

Péntek este „Halljunk szót…!” címmel a Fonó Budai Zeneházban koncerttel egybekötött nyitótáncházat tartanak, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak. 

A negyvenegyedik Táncháztalálkozó első napja április 2-án, szombaton a Budapest Sportaréna küzdőterén a Tánchagyományaink programrésszel, táncházak és bemutatók sorozatával indul, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők az élő zenére tanulhatják, akik tudják, szabadon táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat a Sportaréna küzdőterén. 

Az Aprók táncával, kézműves foglalkozásokkal és játéktanítással a gyermekeket szórakoztatják.

Ezután Kamasz táncház következik a „Fölszállott a páva” tehetségkutatóból megismert Sarjú Banda vezetésével. A szombat esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló Táncház a javából teszi teljessé. 

A vasárnap már évek óta családi nap, a gyermekekre és a gyermekes családokra fókuszálva. Ezúttal a közép-magyarországi régiót bemutató Aprók Bálja különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. A kézműves foglalkozásokon is garantált az azonnali sikerélmény. 

A vasárnapi programot interaktív foglalkozások, mese- és bábelőadások, népzenei és néptáncbemutatók, a felnőtteknek pedig „Ínyenc táncház” egészítik ki. Délutánonként kamaratermi népzenei koncertekkel várjuk a látogatókat. 

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. A programot mindkét napon fotókiállítások, könyv- és CD-bemutatók, valamint filmvetítések gazdagítják. 

A vasárnap esti Gála egyik momentuma az „Örökség” Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület Foltin Jolán emlékére készített műsora lesz, amit a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Táncháztalálkozóra, Martin György tiszteletére készített nagyszabású produkciója követ. A hétvégét az Aréna küzdőterén Össztánc zárja.

• A 100 Tagú Cigányzenekar 35 éves jubileumi koncertje a Margitszigeten - ...
• Magashegyi Underground koncert 2022-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon - ...
• Szabadság, szerelem - Petőfi Sándorról szóló táncelőadás a Szegedi ...
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024