Ilyen lesz az új földalatti? Képek itt!

Kelt: 2014.02.04 Kovács Gergely

Ilyen lesz az új földalatti? Képek itt! Kukorelli Péter formatervező készített egy tervet, hogy milyen lehetne az új földalatti.

A földalatti az egyik legkülönlegesebb járművünk. A Gizella tértől a Városligetig vezető földalatti vasút építése talán éppen a felszíni vasutak következetes elutasításának köszönhető. Az ötlet a villamos vasúti társaság vezérigazgatójától, Balázs Mórtól származott. A vasút bemutatott tervét és műleírását a Siemens és Halske cég a villamos vasúti társaság mérnökeinek bevonásával készítette el 1893-ban. Technikatörténeti ritkaság a motorkocsi első terve, amelyen még háromsínes - a mai metróhoz hasonló - rendszerrel tervezték az áramvezetést. A földalatti vasút tervével szerencsés időpontban jelentkeztek. Már készültek a millennium megünneplésére, a nagyszabású kiállítást a Városligetben tervezték. Meg kellett oldani a kiállításra látogatók szállítását, ami az amúgy is túlzsúfolt omnibusszal, a Sugár út egyetlen engedélyezett tömegközlekedési eszközével lehetetlen volt. Emellett a földalatti vasút a századvég legkorszerűbb közlekedési létesítményének ígérkezett. Az útszint alatt építendő vasút ellen a korábbi kifogást sem lehetett felhozni, nem zavarja sem a felszín forgalmát, sem a városképet.- írja a metros.hu oldal.

A föladaltti kapcsán még Múzeum is nyílt a Deák Ferenc téren. Virtuális túra a Földalatti Vasúti Múzeumban:
http://www.bkv.hu/img/muzeumok/deakter/start.html

Azonban az idő vas foga a földalatti felett is eljár, így lassan ideje gondolni a szerelvények megújulására. Íme Kukorelli Péter tervei.További részletek itt!

Nézze meg kapcsolódó híreinket is  a cikk alatt!

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Kék villamos Budapesten! Tudd meg miért kapott új színt!
Kék villamos volt látható a Margit hídi villamosvégállomáson. Kiderült, hogy miért is kapott új színt a villamos.
Szellemkisvonat indul Királyréten! Videó itt!
Szellem vonat vagy kísértet járat is lehetne a királyréti kisvasút különleges programjának címe. Októberben többször is elindul az éjszakai járat. Igazán jó Halloween program lehet:)
Droszt - Taxi reality filmen és színpadon! Jegyek és videó itt!
Párhuzamos történetek alcímmel mutatja be az új budapesti éjszakai taxis történetekről szóló előadását a 011 Alkotócsoport az Átriumban. A különleges előadás egyszerre 4 taxi utasait és történeteit mutatja be filmen és színpadon is egyszerre.
Taxigaléria Budapesten! Taxikban láthatjuk a festők képeit!
Vígh Attila kortárs festőművész képeit tekinthetik meg hétfőtől egy hónapon át az utasok hatszáz budapesti taxiban, amelyekben táblagépek is vannak.
Mamma Mia szeptembertől újra a Madáchban! Jegyek 2000 forinttól  itt!
Az ősz során Budapesten a BOK Csarnokban több ezer néző előtt lett volna látható a Mamma Mia! Ez az előadás elmard, helyette szeptembertől több mint 10 alkalommal lesz látható a Mamma Mia! a Madách Színházban.Az előadásokra akár már 2000 ...
Újra látogatható a Bodies kiállítás! Bodies 2.0. kiállítás KÉPEK és jegyek itt!
Újra látogatható az új Bodies kiállítás 2020 szeptemberétől Budapesten a Bálnában. A Bodies 2.0. A bennünk élő univerzum kiállítás 200 preparált szervet és egész testet mutat be. Külön térítés ellenében VR élmény is várja a látogatókat.
A Diótörő balett 2020-ban is látható az Operettszínházban - Jegyek itt!
A Budapesti Operettszínház 2020 december közepétől ismételten műsorra tűzi a múlt évben nagy sikerrel bemutatott Diótörő előadását. Jegyek itt!
Sebestyén Balázs országos turnéra indul a Traccs beszélgetős esttel - Jegyek és helyszínek itt!
Sebestyén Balázs országos turnéra indul a Traccs beszélgetős esttel - Jegyek és helyszínek itt!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK