Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Ilyen lesz az új tízezres! Képek itt!

2014.11.27 Kovács Gergely

Ilyen lesz az új tízezres! Képek itt!

Már hétfőtől találkozhatunk az új 10.000 forintos címlettel. Az új bankjegyről most mindent megtudhatsz.

December 1-től már a napi készpénzforgalomban is találkozhatunk a megújított tízezer forintos bankjegyekkel, melyek széles körű elterjedése csak 2015 folyamán várható. Az elmúlt hónapokban a készpénzforgalom szereplői – a bankjegyet kibocsátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) segítségével - felkészültek a megújított címlet fogadására. A jelenleg forgalomban lévő tízezer forintos bankjegyekkel továbbra is lehet fizetni, bevonásukról a jegybank a későbbiekben dönt.

Az MNB a 2014 és 2018 közötti időszakban folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba. E sorozat első eleme a megújított tízezer forintos, amely már 2014. szeptember 2-től törvényes fizetőeszköz és 2014. december 1-jétől, fokozatosan jelenik meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésére pedig 2015 folyamán kell számítani.

Ajánlónk után folytatódik a cikk!
A legjobb 10 karácsonyi ajándék ötlet! 
Részletek ide kattintva!

A készpénzkezeléssel foglalkozó cégek felkészültek a megújított bankjegy érkezésére: a bankjegyfeldolgozó gépek már alkalmasak az új bankjegyek elfogadására és megfelelő ütemben halad a bankjegy-befizető, illetve a parkoló- és menetjegy-értékesítő automaták átállítása is. A megújított tízezer forintosok zavartalan használata érdekében az MNB aktívan támogatja a készpénzforgalom különböző felhasználói köreit, így térítésmentes bankjegyismereti képzések lehetőségét biztosítja a készpénzzel hivatásszerűen foglalkozó kiskereskedelmi, hitelintézeti és postai pénztárosok részére. A lakosság tájékoztatása céljából a közszolgálati és kereskedelmi tévécsatornák a megújított bankjegy megjelenésének napjától társadalmi célú hirdetéseik között folyamatosan sugározzák a jegybank által a megújított tízezer forintosról készített tájékoztató kisfilmet. Mindezeken túl az MNB az új bankjegyet bemutató különféle tájékoztató kiadványokat, plakátokat, prospektusokat, szórólapokat juttatott el a kiskereskedelmi egységekhez, valamint a hitelintézeti- és postafiókokhoz.

A megújított 10000 forintos bankjeggyel kapcsolatos letölthető segédanyagok:
Tájékoztató: forint bankjegyek – forintérmék – biztonsági elemek 2014
Megújított 10000 forintos bankjegy
Megújított 10000 forintos biztonsági elemek
Megbízható ellenőrzés UV-A/C lámpával
A bankjegyellenőrzés pénztári lehetőségei
Megújul a forint – gyakran ismételt kérdések

A december 1-jétől forgalomba kerülő új tízezer forintos bankjegyek mellett a jelenlegi tízezer forintos bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank később hoz döntést.

A legizgalmasabb Mikulás napi programok 2014-ben! Részletek itt!.

• A magyar gyerekek fel szerint NEM biztonságos az Internet!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024