Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Interaktív élményt ígérő kiállítás a Cinema Mysticaban!

2023.09.22 kovacsad

Interaktív élményt ígérő kiállítás a Cinema Mysticaban!

2023 nyarától állandó kiállítótérrel jelentkezik a Cinema Mystica. Magyarország első immerzív, digital art alkotócsapata egy kultikus helyszínen, a Párisi Udvarban nyitja meg bázisát. Az újmédiumokat felvonultató galéria első kiállítása egy érzékszervi utazás, amely 21 egyedi installáción vezet végig a város ikonikus helyszínén. 

2023 júliusától digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várjak a látogatókat a Párisi Udvarban. A kiállítás alkotói újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, létrehozva egy páratlan audiovizuális élményt, mely egyedülálló a hazai művészeti palettán. A Cinema Mystica célkitűzése szerint a kiállítóhely félévente új kiállítással jelentkezik, így mutatva be a hazai és a közép-kelet-európai térség újmédia alkotóit az itthoni közönségnek. 

A több mint 20 interaktív, digitális művészeti installációnak 1200 négyzetméteren, 10 teremben a kultikus Párisi Udvar ad otthont.  A pompás passzázs egy varázslatos világ, ahol összeér múlt és jövő; az épületrész ismét megtelik fénnyel. Itt kapott helyet anno a legendás Hologram Galéria, és most a Cinema Mystica nyitásával ismét egy misztikus utazásra kelhetnek a látogatók a térben. A 2019-ben újranyitott Párisi Udvar, Budapest egyik ékköve, ami pompájával teszi még különlegesebbé a páratlan élményt. 

Az immerzió belemerülést jelent: a kiállítás összefüggésében ez bejárható vagy körbejárható tereket, objektumokat és ezek sorozatát jelenti, ahol a képi- és a hangélmény 360°-os, háromdimenziós. Az immerzív élmény során a néző a műalkotás aktív vagy passzív részesévé válik, ezzel átlépve a klasszikus művészet által évezredek óta meghúzott határokat.

A kiállítóhely művészeti vezetője Vigh Dávid, aki egyben kurátora is a július 7-én nyíló kiállításnak, valamint a nemzetközi hírű Global Illumination alkotói közösség vezetője. 

„A Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma. Egy érzékszervi utazás, mely számos egyedi újmédia installáción vezet végig. A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között. Egy játék ez, amely során olyan kozmikus tereket hozunk létre, ahova néző meghívót kapott, beléphet és részesévé válhat a varázslatnak” – nyilatkozta Vigh Dávid, kurátor, művészeti vezető.

A 2023-as nyitókiállítás a szakralitás és a digitális művészet kapcsolatát helyezi fókuszba. Lehet a digitális művészet vízionárius? Közvetíthet szakrális tartalmakat? A technológia válhat-e alázatossá egy magasabb rendű cél érdekében? Hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a transzformatív tartalmak gyártásban? Misztikus belső terek, immerzív installációk, transzformatív élmények, „Light / Sound / Art / Magic” – ezen hívószavak mentén inspirálódtak a kiállító alkotók a kurátori felhívásra. 

A Cinema Mystica művészei között hazai és külföldi alkotók egyaránt szerepelnek, többségükben a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül kerültek és valósították meg a régóta kitűzött víziót. A kiállított alkotások többsége valódi csapatmunka. A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig az alkotók tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre. A Global Illumination egy szabadúszókból álló kreatív műhely, ahol hasonló érdeklődésű, de különböző skillset-tel rendelkező művészek energiái adódnak össze. A kollektíva formátum lehetőséget ad arra, hogy az egyéni kereteket túlszárnyalva komplex, ugyanakkor egyedi alkotásokat hozzanak létre. A GI portfólió a nagyléptékű mapping projektektől a szcenikai terveken, digitális műalkotásokon a kísérleti rövidfilmekig igen változatos.

„A kiállításhoz 85 darab projektort, 5 km kábelt, csúcstechnológiájú médiaszervereket, érzékelőket és speciális hangszórókat, rezonátorokat használunk. Talán a legkomplexebb installáció a fő attrakció: a “The Garden”, ahol 17 projektor vetíti a teret, infravörös kamerák szolgálnak szenzorként, a padló interaktív, a tér közepén pedig egy ledes fényinstalláció, egy életfa található. Hang, fény és vetítés tökéletes szinkronban. Emellett az „Aedan” címmel látható lesz egy ChatGPT alapú, interaktív multimédia installáció. Az installáció a mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás interakcióját járja körbe. Belépve a szobor érzékelő zónájába, egy mikrofonon keresztül bármit kérdezhetünk az entitástól. A szoborra mappelt képek az eredeti pixelhalmazból kiindulva, a néző szöveges promtjaiból hoznak létre a MI által generált tartalmakat” – ismertette Vigh Dávid.

A Cinema Mystica jelenleg egy egyedülálló művészeti projekt, nemcsak Magyarországon, de a közép-kelet-európai térségben is. A hasonló tematikájú immerzív digitalis művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Dark Matter Berlin és Superblue Miami), az Atelier Des Lumiéres (Párizs), az NXT Museum Amsterdam és a Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban és egyre nagyobb teret hódítanak.

Kiállító művészek:
ABDFX, AuralEye, Zemba Ákos, Klárik Balázs (Blazec), Katona Kati, Krizanic Antonin, Zeke Ádám, Fóris-Ferenci Gábor, Mátis András, NAAVI, Szatmári György Dure, Nagy Kála, Polonyi András AXA, Kőrös Attila Márk, Fekete Máté 

A szobrokat a BK stúdió és a Díszletgyár készítették, a technikai tervezést és kivitelezést a Kiégő Izzók és az AV Rental végezték.

További információ:  cinemamystica.net

Játékunk nyertesei: Kácser Dóra, Dobos Veronika, Nagy Alex

Játékunkban most a páros jegyet sorsolunk a Cinema Mysticaba. A játékban 2 módon is lehet nyerni. Páros jegyet sorsolunk azon Facebook  követőink között, akik a játékról szóló poszt alatt kommentben megírják, hogy Jártak-e már interaktív kiállításon? A megosztásoknak is örülünk! :)
Valamint azok között is sorsolunk páros jegyet sorsolunkakik a JÁTÉK menüben feltett kérdésünkre helyesen válaszolnak. A játék szeptember 22-ig tart.

Ezt a nyereményjátékot a Facebook semmilyen formában nem támogatja, azzal összefüggésbe nem hozható. A játék során átadott adatokat a kulturaonline.hu kezeli, azt a Facebook semmilyen formában nem kapja meg. A játék nyerteseink üzenetben értesítjük, de soha nem küldünk nyeremény regisztrációs linket vagy kérünk be banki adatokat vagy bankkártyát. Ha ilyen esettel találkozik ellenőrizze a felhasználót. 

• DínóVerzum kiállítás Budapesten a BOK Csarnokban - Jegyek a dínó ...
• Flippermúzeum nyílt Budapesten! Interaktív kiállítás!
• A CUKISÁG kiállítás téma lett Budapesten! A cukiság faktor kiállítás a ...
• Csodaláda a Fővárosi Nagycirkusz 2023-as téli műsorában - Jegyek itt!
• Vasútmodell kiállítás 2023-ban a KMO-ban Budapesten - Jegyek itt!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2023