Online platformok: (jelen) lenni vagy nem lenni?

Kelt: 2020.01.01 Kovács Gergely

Online platformok: (jelen) lenni vagy nem lenni? Molnár Piroska, Náray Erika, Balázs János, és még sokan mások meséltek az új platformról. A folyosói szakmai találkozásokat felváltotta a virtuális tér. Ehhez hasonló, ütős gondolatokat fogalmaztak meg a StageHive videósorozatának alanyai az előadó-művészeti szcéna és a közösségi médiumok kapcsolatáról szóló kisfilmekben. Mindenki jelen van valamilyen felületen, de a szakmai kapcsolatteremtés érdekében is lehet sokkal tudatosabban használni a platformokat.

Tizenegy alkotót és háttérembert kérdezett meg a StageHive arról, karrierjük alakításában hatékony eszköznek gondolják-e a közösségi oldalakat. A papageno.hu felületén  publikált videósorozat alapján kiderül: van, aki úgy véli: a színházi folyosókon való szakmai találkozásokat felváltotta a virtuális kapcsolatteremtés lehetősége, és persze olyan is akad, aki nem látja ennek érdemi hasznát egy olyan művészeti területen, amely alapvetően a személyes jelenlétet igényli. 


Az interjúalanyok közt találjuk Molnár Piroskát, a Nemzet Színészét, Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, Náray Erika színművészt, Balassa Krisztián karmestert, Szentpáli Roland nemzetközileg elismert tubaművészt és zeneszerzőt, Tóth Kázmért, a díszletgyártó Scabello Bt. ügyvezetőjét, Balog Józsefet, a szegedi THEALTER fesztivál művészeti vezetőjét, Ódor Kristóf színművészt, Miranda Liu hegedűművészt, a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertmesterét, Ditzmann Tamás hangmérnököt és Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas bábművészt. 


Balázs János kiemelte: a klasszikus zenei világgal ugyan hangulatban kontrasztosnak érezhetjük a virtuális miliőt, ma már sokkal több koncertfelkérése származik abból, hogy látják őt és portfólióját a menedzserek ezeken a felületeken. Markó-Valentyik Anna környezettudatos blogjának és az e köré szerveződő közösségnek is tulajdonítja számos megkeresését, mely már színművész minőségében érte. Náray Erika is fontosnak tartja a folyamatos jelenlétet, hiszen attól, hogy egy sikeres produkcióban szerepel az ember, nem egyértelműen garantált, hogy a többi előadására is tömegek lesznek majd kíváncsiak.  


Balassa Krisztián és Miranda Liu is beszámolt külföldi tapasztalatokról – éppúgy mint Balázs János –, és mindketten azon az állásponton voltak, hogy a StageHive-hoz hasonló platformok nemzetközi szinten már bejáratott, hasznos felületek, szívesen használják őket a szakmabeliek. Igaz ez abban az esetben is, ha munkalehetőségekről beszélünk, és akkor is, ha a crowdfunding a téma. Az alternatív finanszírozási módszer, mely során a közönség “dobja össze” egy-egy produkció bizonyos költségeit, ajándékokért cserébe, Magyarországon még kevésbé bejáratott, ám a társulatok lassan kezdik felfedezni a hasznosságát. 


A hazai előadó-művészeti szcéna tehát úgy véli, megkerülhetetlenek a közösségi platformok, tudatosan gondolkodnak róla, a videósorozat tanulsága szerint azonban bőven van még hova fejlődni, számos kiaknázható lehetőség rejlik számukra is a virtuális térben. 


A videósorozatot itt lehet megtekinteni: https://youtu.be/mJgneRnfU1I 

 


A STAGEHIVE-RÓL RÖVIDEN:  


A Stagehive az előadó-művészeti világ európai szakembereinek kommunikációs platformja.

Magyarországról indult útjára a startup kezdeményezés, mely az előadóművészeti szcéna szereplői  - magánszemélyes és intézmények - részére kínál hiánypótló funkciókat, méghozzá nemzetközi viszonylatban. Használatával leegyszerűsödik a kapcsolatteremtés a szakemberek között, legyenek akár tapasztaltak vagy pályakezdők. A szakmai „társkereső” a közösségi hálózatok elvén működik. Miután a felhasználó feltöltötte saját profilját, abban megjelölte a vele kapcsolatos legfontosabb információkat, bátran böngészhet a többiek között. A felhasználók feltölthetik a megvalósítani kívánt vagy már folyamatban lévő projektjeiket vagy csatlakozhatnak másokéhoz. A StageHive ezen kívül közösségi finanszírozási funkciót is biztosít.  

www.stagehive.eu


A StageHive a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő inkubációs befektetési programján keresztül szerzett befektetést. 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Passio2020 passiójáték a Papp László Sportarénában - Jegyek itt!
Passio2020 címeel 2020. április 4-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában a Jézus életének utolsó napjait felidéző passiójátékot. Az előadásban civil szereplők mellett György Rózsa ándor, az Operettszínház művésze is látható lesz.
INGYENES hajózás várja 2020 nyarán a kisiskolásokat!
2020-ban is minden 6-11 éves tanuló számára ingyenes a hajózás a Balatonon is. A Balatoni Hajózási Zrt. és MAHART PassNave Kft. is csatlakozott a Kajla kedvezményekhez.
Újra látogatható a Tutanhamon kiállítás! Jegyek itt!
Újra látogatható a budapesti Tutanhamon kiállítás! Jegyek itt!
Tesla musical bemutató 2020-ban - Jegyek a fertőrákosi bemutatóra itt!
A Végtelen erő - Tesla musical 2020 szeptemberében kerül bemutatára a Fertőrákosi Barlangszínházban. Jegyek itt!
Omega koncert 2020 - Jegyek itt!
Az Omega koncertezik 2020. szeptember 5-én Vecsésen a The Gateben. Jegyvásárlás itt!
Fenyő Miklós koncert Vecsésen a The Gateben - Jegyek itt!
Fenyő Miklós koncertezik 2020. augusztus 18-án a The Gateben Vecsésen.
Menopauza musical 2020-ban Siófokon - Jegyek itt!
A nyár egyik legjobban várt előadása lesz majd a Menopauza musical 2020. augusztus 9-én a Siófoki Szabadtéri Színpadon.
Koncert a Mamma Mia dalaiból Janza Kata és Polyák Lilla főszereplésével  - Jegyek itt!
Koncert a Mamma Mia dalaiból Janza Kata és Polyák Lilla főszereplésével 2020. augusztus 9-én. Jegyek itt!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK