Online platformok: (jelen) lenni vagy nem lenni?

Kelt: 2020.01.01 Kovács Gergely

Online platformok: (jelen) lenni vagy nem lenni? Molnár Piroska, Náray Erika, Balázs János, és még sokan mások meséltek az új platformról. A folyosói szakmai találkozásokat felváltotta a virtuális tér. Ehhez hasonló, ütős gondolatokat fogalmaztak meg a StageHive videósorozatának alanyai az előadó-művészeti szcéna és a közösségi médiumok kapcsolatáról szóló kisfilmekben. Mindenki jelen van valamilyen felületen, de a szakmai kapcsolatteremtés érdekében is lehet sokkal tudatosabban használni a platformokat.

Tizenegy alkotót és háttérembert kérdezett meg a StageHive arról, karrierjük alakításában hatékony eszköznek gondolják-e a közösségi oldalakat. A papageno.hu felületén  publikált videósorozat alapján kiderül: van, aki úgy véli: a színházi folyosókon való szakmai találkozásokat felváltotta a virtuális kapcsolatteremtés lehetősége, és persze olyan is akad, aki nem látja ennek érdemi hasznát egy olyan művészeti területen, amely alapvetően a személyes jelenlétet igényli. 


Az interjúalanyok közt találjuk Molnár Piroskát, a Nemzet Színészét, Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, Náray Erika színművészt, Balassa Krisztián karmestert, Szentpáli Roland nemzetközileg elismert tubaművészt és zeneszerzőt, Tóth Kázmért, a díszletgyártó Scabello Bt. ügyvezetőjét, Balog Józsefet, a szegedi THEALTER fesztivál művészeti vezetőjét, Ódor Kristóf színművészt, Miranda Liu hegedűművészt, a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertmesterét, Ditzmann Tamás hangmérnököt és Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas bábművészt. 


Balázs János kiemelte: a klasszikus zenei világgal ugyan hangulatban kontrasztosnak érezhetjük a virtuális miliőt, ma már sokkal több koncertfelkérése származik abból, hogy látják őt és portfólióját a menedzserek ezeken a felületeken. Markó-Valentyik Anna környezettudatos blogjának és az e köré szerveződő közösségnek is tulajdonítja számos megkeresését, mely már színművész minőségében érte. Náray Erika is fontosnak tartja a folyamatos jelenlétet, hiszen attól, hogy egy sikeres produkcióban szerepel az ember, nem egyértelműen garantált, hogy a többi előadására is tömegek lesznek majd kíváncsiak.  


Balassa Krisztián és Miranda Liu is beszámolt külföldi tapasztalatokról – éppúgy mint Balázs János –, és mindketten azon az állásponton voltak, hogy a StageHive-hoz hasonló platformok nemzetközi szinten már bejáratott, hasznos felületek, szívesen használják őket a szakmabeliek. Igaz ez abban az esetben is, ha munkalehetőségekről beszélünk, és akkor is, ha a crowdfunding a téma. Az alternatív finanszírozási módszer, mely során a közönség “dobja össze” egy-egy produkció bizonyos költségeit, ajándékokért cserébe, Magyarországon még kevésbé bejáratott, ám a társulatok lassan kezdik felfedezni a hasznosságát. 


A hazai előadó-művészeti szcéna tehát úgy véli, megkerülhetetlenek a közösségi platformok, tudatosan gondolkodnak róla, a videósorozat tanulsága szerint azonban bőven van még hova fejlődni, számos kiaknázható lehetőség rejlik számukra is a virtuális térben. 


A videósorozatot itt lehet megtekinteni: https://youtu.be/mJgneRnfU1I 

 


A STAGEHIVE-RÓL RÖVIDEN:  


A Stagehive az előadó-művészeti világ európai szakembereinek kommunikációs platformja.

Magyarországról indult útjára a startup kezdeményezés, mely az előadóművészeti szcéna szereplői  - magánszemélyes és intézmények - részére kínál hiánypótló funkciókat, méghozzá nemzetközi viszonylatban. Használatával leegyszerűsödik a kapcsolatteremtés a szakemberek között, legyenek akár tapasztaltak vagy pályakezdők. A szakmai „társkereső” a közösségi hálózatok elvén működik. Miután a felhasználó feltöltötte saját profilját, abban megjelölte a vele kapcsolatos legfontosabb információkat, bátran böngészhet a többiek között. A felhasználók feltölthetik a megvalósítani kívánt vagy már folyamatban lévő projektjeiket vagy csatlakozhatnak másokéhoz. A StageHive ezen kívül közösségi finanszírozási funkciót is biztosít.  

www.stagehive.eu


A StageHive a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő inkubációs befektetési programján keresztül szerzett befektetést. 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Passio2020 passiójáték a Papp László Sportarénában - Jegyek itt!
Passio2020 címeel 2020. április 4-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában a Jézus életének utolsó napjait felidéző passiójátékot. Az előadásban civil szereplők mellett György Rózsa ándor, az Operettszínház művésze is látható lesz.
200 forint lesz a jegy az Állatkertbe a gyerekeknek!
Kürtőskalács készítés, mézkóstoló, bábelőadás, arcfestés és sok más program is vár. 4 napon át lesz lehetőség 200 forintért jegyet venni a maci kedvelő gyerekeknek. Mackófarsang 2020-ban is.
Zorán koncert 2020-ban Budapesten - Jegyek itt!
Zorán 2020. május 12-én Budapesten a KMO Művelődési Házban koncertezik. Jegyárak és jegyvásárlás itt!
2020 forintért láthatunk előadást az Arénában!
2020. április 4-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában lesz látható a nagyszabású előadás, amire már árulják a jegyeket!
Androidosok figyelem! Pénzt vonnak bizonyos appok még akkor is ha töröltük őket!
600 millió alkalommal töltöttek le ilyen appokat. Bizonyos applikációk a törlésük után is vonnak pénzt. A lista elég hosszú.
Kowalsky meg a Vega - Aréna főpróba! Jegyek itt!
2020. február 2-án lesz a Kowalsky meg a Vega Aréna koncert főpróbája.
A Pál utcai fiúk musical 2020-ban Tokajon a Fesztivál Katlanban - Jegyek itt!
A Pál utcai fiúk musical 2020. július 11-én Tokajon a Fesztiválkatlan színpadán lesz látható. Jegyvásárlás itt!
Banksy kiállítás Budapesten - Jegyek a 2020-as The Art Of Banksy kiállításra itt!
Bansky végre Budapesten! Az óriási sikerrel bemutatott kiállítások anyagai, melyeket országokon keresztül utaztatnak, edukatív jelleggel, ismeretterjesztő módon nyújtanak átfogó képet Banksy művészetéről. Ilyen kiállítás az ART OF BANKSY is, ...

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK