Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Országos turnéra indul Varnus Xavér orgonakoncertje - Jegyek és helyszínek itt!

2024.04.08 kovacsad

Országos turnéra indul Varnus Xavér orgonakoncertje - Jegyek és helyszínek itt!

Varnus Xavér orgonakoncertje 2024-ben országszerte számos helyszínen, többek között Budapesten, Kecskeméten és Nyíregyházán is látható lesz. Jegyek lentebb!

A legendás Rhoda Scott, a Hammond-orgona mezítlábas királynője így emlékezett vissza Varnus Xaverra: “Xaver zenei zseni, fantasztikus élmény vele dolgozni, játszani. Elképesztő agya van és bájos személyisége. Nagyon élveztem közös koncertjeinket.” Varnus Xaver a földkerekség összes jelentős orgonáján koncertezett már: Bach lipcsei Tamás-templomában, a washingtoni és a Canterbury-i székesegyházban, a párizs három főtemplomában, a Notre-Dame-ban, a St-Sulpice-ben és a St-Eustache-ban, a Berlini Dómban, valamint a világ második legnagyobb hangszerén, a philadelphiai Wanamaker-orgonán. Orgonaművészként, íróként és médiaszemélyiségként rengeteget tett az orgonazene népszerűsítéséért.

Pályafutásának háromezer koncertje során ezidáig hatmillióan vettek jegyet hangversenyeire, 53 hanglemeze, hatvan koncertfilmje és öt könyve jelent meg, YouTube-felvételeit ezidág 38 millióan nézték meg , a SONY által kiadott, négyszeres platinalemezes CD-je („Raveltól Vangelisig”, 2007) pedig minden idők legnagyobb példány- számban eladott orgonalemeze lett. A Berlini Dómban 2013-ban adott Bach hangversenyének felvétele minden idők legnézettebb orgonakoncert filmje a maga közel 16 milliós megtekintésével. Sok elismerése mellett Varnus Xaver a magyar állam által adható két legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Érdemrend Tiszti- és Középkeresztjének a birtokosa.

Varnus Xaver az Atlanti-óceán kanadai partján megvásárolt egy XIX. századi templomot, amelyben megnyitotta saját koncerttermét, a Varnus Hallt. „Varnus elképesztő tehetség, minden részletében oly izgató és eredeti, mint Glenn Gould volt egykoron” – írta játékáról 1986. május 8-án Kanada nemzeti napilapja, a Globe and Mail neves kritikusa, Robert Everett-Green. 1989-ben a Toronto Star zenekritikusa, Ronald Hambleton így összegezte véleményét: „Varnust a New York Times az orgona Horowitzának nevezte, a francia Figaro az orgona Paganinijének, míg más Glenn Gouldhoz hasonlította. Ő azonban egyszerűen az orgona Varnus Xaverja, egy magabiztos csodagyerek, a maga nagyon is saját zenei lelkével.”

Varnus Xavér saját szervezésű Shakespeare fesztiválját követően országszerte számos koncertet ad majd. 

Jegyárak és jegyvásárlás itt!

Turnéállomások:
2024. május 11. Téhlás
2024. október 6. Kecskemét, Kodály Iskola
2024. október 27. Nyíregyházai Evangélikus Templom
2024. december 1. Budapest, Liszt Ferenc Zeneakadémia

Az őszi koncertek során Varnus Xaver egy lenyűgöző tehetségű ifjú hegedűvirtuózzal, a Hollandiában született Bácsy-Schwartz Zoltánnal osztja meg a pódiumot, akivel Bach örökkévalóságot idéző művei mellett a zeneirodalom szívettépő gyönyörűségét, a nagy Felix Mendelssohn örökszép hegedűversenyét adják majd elő, Magyarország legnemesebb orgonáinak nagyzenekarok monumentalitását idéző hangjai mellett.

• Varnus Xaver orgonahangverseny 2024-ben a Téglási Református Templomban - ...
• Varnus Xavér karácsonyi koncert 2024-ben a Zeneakadémián - Jegyek itt!
• Rákász Gergely koncert 2024 - VIVALDI - BACH - GERSHWIN turné - Jegyek és ...
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024