Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Harapós katicabogarak terjednek Magyarországon!

2023.03.20 Kovács Gergely

Harapós katicabogarak terjednek Magyarországon!

A hétpettyes és a kétpettyes katicákat veszélyezteti az új harlekinkatica. Egész Európában gondot okoz. Tudja meg hogyan védekezhet, illetve hogyan lehet megkülönböztetni őket.

Hogyan védekezzünk?

Ha teljesen biztos abban, hogy harlekinkaticát talált, el lehet pusztítani az egyedeket, de mivel a harlekinkatica a permetszerekre nem túl érzékeny, a legjobb megoldás az, ha összeporszívózza, vagy más módon begyűjti őket, papírba csomagolja és elégeti, vagy egyéb módon pusztítja el. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a katicák anyagcseréje úgy lecsökken, hogy a rovarirtók ellenük alig hatnak. Az ellenenük való védekezés első lépése, az ablakok, ajtók körüli rések - ahol a katicák bejuthatnak - eltömítése szilikonnal, vagy egyéb hasonló anyaggal. Ha szükséges tegyünk hálót az ablakokra. Legjobb, ha a valamilyen piretroid tartalmú rovarirtót azelőtt használjuk, "mielőtt" a katicák a lakásba bejönnének így ez kémiai gátként fog működni a következő évben. Az ajtó- és ablakkereteket, falon áthaladó csöveket, vezetékeket érdemes bepermetezni. Az ilyen rovarirtó szerekkel mindenképpen óvatosan bánjuk, és tartsuk be a használati utasítást mivel ezek veszélyes anyagok! Kérjük alaposan nézze meg az állatokat mielőtt elpusztítja őket, a telelésre vonuló katicacsoportokban más, őshonos, fajok is előfordulhatnak.
A harlekinkatica (Harmonia axyridis) eredetileg távol-keleti, szibériai elterjedésű katicafaj. Eredeti elterjedési területe az Altaj-hegységtől a Csendes óceánig tart; előfordul Kinában, Japánban, Mongóliában és Szibériában.

Hogyan dönthetem el, milyen katicát találtam?
Mivel a harlekinkatica színezetre nagyon változatos, felismerése nem is annyira könnyű feladat. Összekeverni legkönnyebben talán a hazánkban őshonos kétpettyes katica (Adalia bipunctata) fekete változatával lehet. Ez a faj azonban általában lényegesen kisebb, mint a harlekinkatica, és a vállán lévő vörös foltok nagyok, hátul szögletesek. A foltok általában teljesen lehúzódnak a szárnyfedők oldalára.
Néhány bélyeg, ami biztosíthat minket, hogy az állat, amit a kezünkben tartunk NEM a harlekinkatica:
1. Kisebb, mint 5mm.
2. Szárnyfedőit apró szőrök borítják.
3. A pajzsocska fekete, ez a folt mindkét szárnyfedőre kiterjed és mindkét oldalán 1-1 fehér folttal érintkezik. Szárnyfedőin a foltok száma 7. (Hétpettyes katica)
4. 7-8mm, és fekete foltjai köről világos színű gyűrűk vannak (Szemfoltos katica)
5. Foltjai krémszínűek, vagy fehérek
6. Fekete, szárnyfedőin 4-6 piros folt van; az elülső kettő nagy négyzetalakú és a váll tájékán szinte teljesen a szárnyfedők szélére húzódik. (Kétpettyes katica, sötét színváltozat)

Harlekinkaticák a lakásokban
A harlekinkaticák ősszel (október, november körül) előszeretettel húzódnak lakásokba, egyéb emberi építménekbe telelni. A lakásokat megszálló állatok nagy tömegekben komoly bosszúságot okozhatnak a lakosságnak. A lakásokba télre beköltöző állatok ugyan nem veszélyesek, de egyeseknél a testükben található vegyület allergiás reakciókat válthatnak ki, kötőhártya-gyulladást okozva. Sok ember kellemetlennek tartja a lakásában melegebb téli napokon nemritkán százasával előmászó bogarakat. Meglepő módon a harlekinkatica meg is haraphatja az embert, amely következtében a bőrön pirosság és enyhe duzzanat keletkezhet a befecskendezett emésztőenzim következtében.

Harlekinkatica (Harmonia axyridis) forma succinea színváltozat Harlekinkatica (Harmonia axyridis) színváltozat Harlekinkatica (Harmonia axyridis) színváltozat

A harlekinkatica leggyakoribb alakjai balra fent: forma succinea

Hirdetés
Anyáknapi ajándék ötletek! A legnépszerűbb ajándékok! Részletek itt! >>>

Európában a terjedése a 90- es évek közepéhez kötődhet, amikor Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban is kereskedelmi forgalomba hozták, mint biológiai védekezésben felhasználható ragadozó fajt. Terjedése 2002-től kezdve rohamos, mára Európa legtöbb országában meghonosodott, veszélyeztetve ezzel az őshonos katicafajokat.

A faj a burgonyabogárhoz (Leptinotarsa decemlienata) és a kukoricabogárhoz (Diabrotica virgifera) hasonlóan pár év alatt meghódította Európa legtöbb országát. Gyors amerikai és európai terjedésében az emberi hatások egyértelműen fontos szerepet játszottak. Magyarországról Merkl Ottó jelentette először, 2008-ban, Szigetszentmiklósról. A Harlekin Projekt a faj hazai terjedésének monitorozását tűzte ki elsődleges céljául.
Forrás: Harlekin Projekt 2013

Cikk ajánló! Kattintson az önt érdeklő képre!
Vámpír fotózás lesz Budapesten! Ne hagyd ki!  Süsü a sárkány előadás! Jegyek itt!  Mamma Mia! a Madách Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon - Jegyek itt!  Fenyő Ünnep 2013 - Jegyek itt!  Mary Poppins musical jegyek itt!

• Minden szülőnek érdemes elolvasnia!
• Átverés! Minden facebook felhasználónak olvasnia kell!
• Kék villamos Budapesten! Tudd meg miért kapott új színt!
• Autósok figyelem! Így változhat a KRESZ!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024